Αδιάθετη κληρονομιά φέρνει στο φως την αποικία των Ναζί στη Βαλένθια κατά την ισπανική δικτατορία

Η Gertrudis Sommer Ficher, γερμανικής καταγωγής, ζούσε επί πολλές δεκαετίες στην Ντένια της Αυτονομίας της Βαλένθια ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας. Δεν είχε παιδιά , ούτε συγγενείς γι αυτό και όταν το 2005 απεβίωσε άρχισε η διαδικασία αναζήτησης συγγενών της ή έστω μίας νόμιμης διαθήκης. Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες γι αυτό και ακολουθήθηκε η διαδικασία που ισχύει στην Ισπανία όταν δεν υπάρχουν κληρονόμοι: όλη η περιουσία περνά στο κράτος.

Μόνο την τελευταία δεκαετία η οικονομική αξία των κληρονομιών που πέρασαν στην συγκεκριμένη Αυτονομία ανέρχεται στα 1.679.694,18 ευρώ. Η αξία αυτή αυξάνεται κατακόρυφα όταν αφορά στο σύνολο της επικράτειας. Γι αυτό και αρχικά τα ακίνητα και στη συνέχεια όλη της η κινητή παρουσία (τιμαλφή, μετοχές κλπ) μπήκε σε δημοπρασία και τα έσοδα πέρασαν στην Αυτονομία η οποία τα διαχειρίζεται για κοινωνικούς σκοπούς.

Και ενώ είχαν γίνει ήδη όλες οι απαιτούμενες δημοπρασίες ανακαλύφθηκε από τους υπεύθυνους Γενικής Διεύθυνσης Κληρονομιάς ότι η εκλιπούσα κατείχε και θυρίδα σε τράπεζα. Όταν η θυρίδα ανοίχτηκε αποκαλύφθηκαν χρυσά μετάλλια , σταυροί, κονκάρδες αλλά και χρυσά νομίσματα. Η σβάστικα στα μετάλλια αλλά και μετάλλια της εποχής του Φράνκο τράβηξαν αμέσως την προσοχή των υπευθύνων. Και τους υπενθύμισαν την ναζιστική αποικία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Ντένια αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προστατευμένη απόλυτα από την δικτατορία του Φράνκο.

Για πολλές δεκαετίες, αυτό το ναζιστικό παρελθόν ήταν αντικείμενο ιστορικών και δημοσιογραφικών ερευνών, μυθιστορημάτων, ντοκιμαντέρ αλλά και ταινιών. «Όλοι γνώριζαν για την παρουσία των Ναζί, στην περιοχή αλλά τίποτα δεν μπορούσε να γίνει γιατί ήταν η ίδια η δικτατορία του Φράνκο που τους άνοιξε τις πόρτες και αυτό ήταν ένα απαγορευμένο θέμα» υποστηρίζει ο ιστορικός Vicent Balaguer.

Από την Ντένια πέρασαν πολλοί πρώην αξιωματικοί των SS και της Gestapo με γνωστότερο τον Aribert Heim γνωστού ως “σφαγέα” του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Η περιοχή αποτελούσε στρατηγική διέλευση αλλά και καταφύγιο για τους Ναζί που ήρθαν από τη Μαγιόρκα και την Ιταλία και ήθελαν να διαφύγουν στην Κόστα ντελ Σολ ή στη Λατινική Αμερική. Η παρουσία των οπαδών του Τρίτου Ράιχ στην περιοχή υφίσταται και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: το Oliver’s Mas, μια αγροικία στο δρόμο προς την Ondara, ανήκε στον Ναζί επιχειρηματία Hans Bernhardt, ο οποίος στον Εμφύλιο Πόλεμο θα μεσολαβούσε στον Χίτλερ με προτροπή του δικτάτορα Φράνκο ώστε η Λουφτβάφε να βομβαρδίσει τις ακτές της Βαλένθια.

Το ναζιστικό αποτύπωμα κράτησε για χρόνια στην Ισπανία και όπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί υπήρχε στενή σύνδεση μεταξύ του πρώην γερμανικού στρατού και των ακροδεξιών ισπανικών ομάδων.

Η αποκάλυψη του μικρού θησαυρού που διέθετε η Γερτρούδη για την οποία δεν γνώριζε κανείς την παραμικρή λεπτομέρεια όσο βρισκόταν εν ζωή, έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα αιματηρό παρελθόν. Σήμερα, ετοιμάζεται δημοπρασία και για όλα αυτά τα μετάλλια αφού πρώτα επαληθευτεί ότι δεν έχουν άμεση σχέση με εγκλήματα αίματος, επισημαίνουν πηγές από την Αυτονομία. Οπως προβλέπεται από τον νόμο τα δύο τρίτα των εσόδων από την δημοπρασία θα καταλήξουν στα ταμεία της Αυτονομίας και θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος