ΗΠΑ: Το TikTok στο «στόχαστρο» του FBI για την εθνική ασφάλεια

Array

Το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Chris Wray, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο για να επηρεάσει τους χρήστες ή να ελέγξει τις συσκευές τους, αναφέρει το Reuters.

«Έχουμε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το TikTok», είπε ο Ρέι στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής σε μια ακρόαση για τις παγκόσμιες απειλές, σύμφωνα με αντιγραφή του CNBC.

Μεταξύ των κινδύνων είναι «η πιθανότητα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει (TikTok) για να ελέγξει τη συλλογή δεδομένων για εκατομμύρια χρήστες ή να ελέγξει τον αλγόριθμο συστάσεων, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες επιρροής», είπε ο Wray στους Αμερικανούς νομοθέτες.

Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τη δημοφιλή εφαρμογή, που ανήκει στην ByteDance, για να «ελέγχει το λογισμικό σε εκατομμύρια συσκευές», δίνοντάς του τη δυνατότητα να «συμβιβάσει τεχνικά» αυτές τις συσκευές, πρόσθεσε.

Η TikTok υποστήριξε ότι δεν αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στην Κίνα, όπου ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποχρεώνει τις εταιρείες να παραδίδουν εσωτερικές πληροφορίες.

Ο Ρέι είπε ότι ο ίδιος ο νόμος είναι «αρκετός λόγος για να ανησυχούμε εξαιρετικά».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ξεκινήσει συνομιλίες με την TikTok για να τους επιτρέψει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται τους ΗΠΑ με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τους New York Times.

“Όπως κατέστησε σαφές ο διευθυντής Wray στις παρατηρήσεις του, η συμβολή του FBI θεωρείται ως μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεών μας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok. «Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες αυτών των εμπιστευτικών συζητήσεων, είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ικανοποιήσουμε πλήρως όλες τις εύλογες ανησυχίες των αρχών των ΗΠΑ».

Όμως μια έκθεση του Forbes αμφισβήτησε την ασφάλεια των πληροφοριών των Αμερικανών χρηστών της κινεζικής εφαρμογής TikTok. Το Forbes ανέφερε, για παράδειγμα, ότι η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να παρακολουθεί τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες τοποθεσίας ορισμένων πολιτών των ΗΠΑ, επικαλούμενος υλικό που είχε εξετάσει. Το TikTok αντέδρασε σχετικά  με το εν λόγω  υλικό, αρνούμενος ότι έχει παρακολουθήσει ποτέ συγκεκριμένους πολίτες των ΗΠΑ με τις συγκεκριμένες τοποθεσίες τους.

Πηγή:Reuters, CNBC, ΝΥΤ

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος