Συγκρατημένα θετική η Aβάνα στην άρση των περιορισμών της Ουάσιγκτον

«Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε η Αβάνα  την ανακοίνωση  της  κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, την  Δευτέρα 16/5, για την άρση σειράς περιορισμών σε βάρος της Κούβας, ιδίως στις διαδικασίες μετανάστευσης, στη μεταφορά χρημάτων και στις αεροπορικές συνδέσεις, απόφαση που εγείρει σφοδρές αντεγκλήσεις στις ΗΠΑ, όπου το ζήτημα είναι πολιτικά ευαίσθητο, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν διευκρινίζει πως θα ξαναρχίσει πρόγραμμα το οποίο είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και διευκολύνει τις διαδικασίες μετανάστευσης μελών της ίδιας οικογένειας. Υπόσχεται επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στην Αβάνα.

Η Ουάσινγκτον προτίθεται να καταργήσει το πλαφόν των 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο και ανά αποστολέα/παραλήπτη που εφάρμοζε ως τώρα στις μεταφορές χρημάτων προς την Κούβα, ενώ θα επιτρέπει στο εξής την αποστολή χρημάτων και μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τονίζει όμως πως οι χρηματοοικονομικές ροές αυτές δεν θα επιτρέψει να «πλουτίσουν» πρόσωπα, ή οντότητες, που κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα επιτρέψει επίσης να αυξηθούν οι πτήσεις που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κούβα, καθώς και να εκτελούνται δρομολόγια προς και από άλλες πόλεις, πέραν της πρωτεύουσας της νήσου. Θα άρει επίσης την απαγόρευση κάποιων ομαδικών ταξιδιών που εφαρμοζόταν ως τώρα.

Παρόλα αυτά η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων εξακολουθούν να ισχύουν.

«Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως «ούτε οι στόχοι, ούτε τα βασικά εργαλεία της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας αλλάζουν», ήταν η αντίδραση του κουβανού υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες μέσω Twitter.

Σε κάθε περίπτωση η αναγγελία της Ουάσινγκτον «δεν τροποποιεί επ’ ουδενί το εμπάργκο ούτε τα βασικά μέτρα οικονομικής πολιορκίας που πήρε ο Τραμπ», ούτε «αίρει την απαγόρευση των ταξιδιών (σ.σ. στην Κούβα) για τους Αμερικανούς».

Και, πάνω απ’ όλα, «δεν αναιρεί την αυθαίρετη και απατηλή συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που υποτίθεται πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία», κάτι που αποτελεί «μια από τις βασικές αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κούβα στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της» σε διεθνές επίπεδο, πάντα κατά τον κ. Ροδρίγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος