ΗΠΑ: Iσόβια κάθειρξη αντιμετωπίζουν οι 3 αστυνομικοί για τον θάνατο Αφροαμερικανού στην Τακόμα

Οι αρχές της πολιτείας της Ουάσινγκτον απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος τριών αστυνομικών για τον θάνατο από ασφυξία τον Μάρτιο του 2020 Αφροαμερικανού που κατά την ακινητοποίησή του παρακαλούσε να σταματήσουν να ασκούν πίεση στο σώμα του καθώς «δεν μπορούσε να αναπνεύσει».
Οι Κρίστοφερ Μπέρμπανκ και Μάθιου Κόλινς,  διώκονται για ανθρωποκτονία, ενώ ο συνάδελφός τους Τίμοθι Ράνκιν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας του Μπομπ Φέργκιουσον, στο Σιάτλ.
Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των τριών ανδρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, διευκρίνισε ο Δημοκρατικός γενικός εισαγγελέας στον οποίο έχει ανατεθεί η υπόθεση.
Την 3η Μαρτίου οι κ.κ. Μπέρμπανκ και Κόλινς πήγαν να συλλάβουν τον Μανουέλ Έλις, Αφροαμερικανό ηλικίας 33 ετών, που επέστρεφε στο σπίτι του αφού είχε αγοράσει ντόνατς από παντοπωλείο. Είπαν ότι ο τριαντάρης τους επιτέθηκε. Αλλά βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασαν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του εισαγγελέα.
Οι δύο, πρώην στρατιωτικοί, ανάγκασαν τον Έλις να πέσει «στο έδαφος», τον «χτύπησαν επανειλημμένα», εφάρμοσαν μια «λαβή ασφυξίας» στον άνδρα και τον κεραυνοβόλησαν «τρεις φορές με τέιζερ», όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ, «χωρίς δικαιολογία», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Ο τρίτος, ο αστυνομικός Ράνκιν, που έφθασε αργότερα, μαζί με άλλες ενισχύσεις, «διατήρησε» τον Έλις μπρούμυτα «και συνέχισε να ασκεί πίεση» με το γόνατο «στην πλάτη του παρότι εκείνος έλεγε πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει», συνεχίζει το κείμενο.
Η σκηνή μαγνητοσκοπήθηκε από κάμερα ασφαλείας και από διερχομένους. Σε ένα από τα βίντεο, ακούγεται ο Έλις, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, να εκλιπαρεί: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε». Σε καμία στιγμή δεν μοιάζει να πρόβαλε αντίσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος