ΗΠΑ: Επιταχύνουν πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να «επιταχύνει» τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ομολόγους του των αραβικών κρατών που εκφράζουν ανησυχίες για τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Συμφωνήσαμε να επιταχυνθούν ορισμένες πωλήσεις όπλων οι οποίες είναι απαραίτητες και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο στο παρελθόν», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ.

Οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά αραβικά κράτη στον Κόλπο θα αντιμετωπίσουν τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι συμφώνησε με τους έξι ομόλογους του, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) πως όταν εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζητήθηκε το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ ανέφερε πως συμφωνήθηκε η αύξηση της συνεργασίας των μερών, ιδίως σε τομείς όπως η κοινοποίηση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών και η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χάλιντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΣΣΚ είναι πεπεισμένες πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις θα κάνουν ασφαλέστερη την περιοχή.

Οι ΥΠΕΞ του ΣΣΚ είπαν στον Κέρι ότι ελπίζουν η συμφωνία να φέρει περισσότερη σταθερότητα και «σχέσεις καλής γειτονίας» μάλλον, παρά επεμβάσεις από μέρους της Τεχεράνης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Τζον Κέρι αναμένεται να έχει μια τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον επικεφαλής της διπλωματίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Βασικό θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση θα είναι ο πόλεμος στη Συρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος