ΗΠΑ: Συναγερμός για την «απόκοσμη αιθαλομίχλη» από την Ουάσιγκτον ως την Ατλάντα – Βίντεο από δορυφόρο

Η «απόκοσμη πορτοκαλί ομίχλη που ταιριάζει περισσότερο στην επιφάνεια του Άρη» δεν θα υποχωρήσει πριν από το Σαββατοκύριακο, προειδοποιούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενώ 100 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται από τι αρχές να προφυλαχθούν όσο καταρρίπτονται ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Με σαράντα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών στον Καναδά, η αιθαλομίχλη προσλαμβάνει «διαστάσεις αποκάλυψης», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ακόμη και στην Ουάσιγκτον, οι αρχές προειδοποίησαν ότι η ποιότητα του αέρα ήταν «ανθυγιεινή για άτομα με καρδιακή ή πνευμονοπάθεια, ηλικιωμένους, παιδιά και εφήβους» και ακύρωσαν όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες στα δημόσια σχολεία.

Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, ενώ επανέρχονται οι μάσκες κατόπιν συστάσεων των ειδικών, ειδικά για εξωτερικούς χώρους.

Ο επιστήμονας της NASA Ryan Stauffer υπενθύμισε ότι ήδη η Νέα Υόρκη ξεπέρασε το Νέο Δελχί σε παγκόσμια ρεκόρ ρύπανσης.

Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις.

Τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία απευθύνονται στους κατοίκους του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο», διευκρίνισε η EPA.

Η Φιλαδέλφεια είχε δείκτη ποιότητας αέρα AQI 205 από το πρωί της Τετάρτης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “πολύ ανθυγιεινό“, ενώ στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ οι δείκτες ποιότητας αέρα (AQI) σκαρφάλωσαν στο 150.

Σχεδόν 140 φωτιές ήταν ενεργές χθες, ανάμεσά τους περίπου σαράντα που χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τις αρχές του Καναδά. «Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό.

Εκατό πυροσβέστες αναμένονται από τη Γαλλία, για να ενισχυθούν οι 1000 πυροσβέστες . Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν περισσότεροι από 600 πυροσβέστες μαζί με άλλο προσωπικό και εξοπλισμό έχουν σταλεί στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό διαμήνυσε ότι οι πυρκαγιές είναι ολοένα πιο συχνές «εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Λόγω της γεωγραφικής θέσης του ο Καναδάς εκτιμάται ότι βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος