ertnews.gr

ΗΠΑ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times στη διαμάχη με την Σάρα Πέιλιν

15/02 22:53
ΗΠΑ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times στη διαμάχη με την Σάρα Πέιλιν

AP Photo/John Minchillo

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν έκρινε την Τρίτη ότι η εφημερίδα New York Times δεν συκοφάντησε την πρώην υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν, σε άρθρο γνώμης το 2017, στο οποίο τη συνέδεε λανθασμένα με την επίθεση που είχε δεχτεί η Δημοκρατική βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς το 2011, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Νωρίτερα, ο προεδρεύων δικαστής είχε δηλώσει ότι θα απέρριπτε την υπόθεση, όποια και αν ήταν η ετυμηγορία στην οποία θα κατέληγαν οι ένορκοι.

Η Πέιλιν, πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας και υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές του 2008, αναμένεται ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η υπόθεση αυτή θεωρείτο ένα σημαντικό τεστ όσον αφορά την προστασία που απολαμβάνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σε θέματα ελευθερίας του λόγου.

Σε μια δίκη-ορόσημο, το 1964, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι τα δημόσια πρόσωπα, όπως η Πέιλιν, θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι συκοφαντήθηκαν σκοπίμως, δηλαδή ότι το μέσο ενημέρωσης εν γνώσει του δημοσίευσε ψευδείς πληροφορίες ή ότι αδιαφόρησε για την αλήθεια.

Τη Δευτέρα, ο δικαστής Τζεντ Ρέικοφ εξέφρασε την άποψη ότι στην περίπτωση της Πέιλιν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, αν και επέκρινε την εφημερίδα για το «ατυχές» άρθρο.

Ο Ρέικοφ συνέχισε τη δίκη, αφήνοντας τους ενόρκους να αποφασίσουν, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή εφόσον η Πέιλιν εφεσιβάλει την απόφαση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version