ΗΠΑ: Διαψεύδεται η σύνδεση απελευθέρωσης Αμερικανών από το Ιράν με αποδέσμευση ιρανικών πόρων

Array

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ τις ιρανικές πληροφορίες ότι η απελευθέρωση από την Τεχεράνη δύο φυλακισμένων Αμερικανών θα οδηγήσει σε αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων δεσμευμένων στο εξωτερικό.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο ότι ο Μπακέρ Ναμάζι, 85 ετών, έλαβε άδεια να φύγει από το Ιράν για να του προσφερθεί ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ ο γιος του Σιάμακ, 50 ετών, αφέθηκε ελεύθερος στην Τεχεράνη.

Σε αντάλλαγμα το Ιράν περιμένει τώρα το «ξεπάγωμα» πόρων ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ την Κυριακή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σχέση αυτής της φύσης. Εκπρόσωπος του σχολίασε ότι ο Ναμάζι φυλακίστηκε άδικα στο Ιράν και ότι του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μετά την εξέτιση της ποινής του, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του, για λόγους υγείας.
«Γνωρίζουμε ότι η άρση της απαγόρευσης που του είχε επιβληθεί να ταξιδέψει και η άδεια εξόδου του γιου του συνδέονται με τις ιατρικές του ανάγκες», πρόσθεσε.

Μετά την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, το 2015, επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις με αποτέλεσμα ιρανικοί πόροι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες —ιδίως στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος