Ινδία: Έντεκα νεκροί εξαιτίας συνωστισμού σε θρησκευτική γιορτή

Τουλάχιστον 11 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν σε συνωστισμό που προκλήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής μπροστά από ινδουιστικό ναό στην ανατολική Ινδία, στην οποία συμμετείχαν έως 150.000 άνθρωποι. Η τραγωδία συνέβη στον ιερό τόπο Μπαϊντιανάθ Τζιοτιρλίγνκα, στο κρατίδιο Τζαρκάντ, όταν άρχισε να διαδίδεται ότι οι πόρτες του ναού θα άνοιγαν.

Προσκυνητές που κοιμόντουσαν στη μακρά ουρά των πολλών χιλιομέτρων ποδοπατήθηκαν από άλλους που βιάζονταν να προχωρήσουν, έπειτα από τις πρώτες προσευχές, γύρω στις 04:00 τοπική ώρα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ΣΝ Πράχνταν, αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί πριν από την αυγή ενόψει της σημερινής ημέρας, που θεωρείται μία ημερομηνία με καλούς οιωνούς για να μεταβεί κανείς στον ιερό τόπο. Αυτός περιλαμβάνει έναν κύριο ναό καθώς και 21 μικρότερα κτίρια αφιερωμένα στον Σίβα, τον θεό της καταστροφής.

«Η πρώτη τελετή προσευχών έγινε υπό την καθοδήγηση των ιερέων του ναού, στη συνέχεια οι πόρτες άνοιξαν στους πιστούς», πρόσθεσε ο αστυνομικός.

«Πολλοί προσκυνητές προσπάθησαν τρέχοντας να προωθηθούν στην ουρά, κάτι που προκάλεσε χάος και ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν, μερικοί ποδοπατήθηκαν», είπε.

Τα ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών στην Ινδία είναι σχετικά συχνά. Οι αστυνομικοί και οι εθελοντές που κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.

Η ουρά μέχρι τον ναό ξεπερνούσε τα έξι χιλιόμετρα. «Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς μας, υπήρχαν από 100.000 έως 150.000 πιστοί», είπε ακόμη ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Η αστυνομία θα στείλει ενισχύσεις στο σημείο στην προσπάθεια να ελέγξει τις κινήσεις του πλήθους.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε «λύπη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου αυτή την ώρα είναι με τις οικογένειες των θυμάτων».

Τον Ιούλιο, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συνωστισμό στις όχθες ενός ιερού ποταμού στη νότια Ινδία, του Γκονταβάρι, όπου χιλιάδες άνθρωποι έκαναν το παραδοσιακό μπάνιο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/SANJEEV GUPTA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος