Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων η 24η Απριλίου -Πιέσεις των ΗΠΑ σε Τουρκία

Νέα ισχυρή πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που είναι η 24η Απριλίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι προτίθεται σήμερα να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε μία λιτή ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς τους σχέσης και στην οικοδόμηση μίας ευρύτερης συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος. Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε επίσης ως σημαντικά θέματα την οργάνωση του Φετουλάχ Γιουλέν στις ΗΠΑ και την στήριξη από την Ουάσιγκτον του PKK και των Κούρδων της Συρίας.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 23/4 χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έστειλε το παρακάτω μήνυμα με ανάρτησή του στο twitter: «Με σεβασμό τιμούμε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η βάναυση εξόντωση 1.5 εκ. Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η Μνήμη δεν διαγράφεται. Η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει. #NeverForget»

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος