Ημέρα μνήμης για τα θύματα της μοιραίας πτήσης ΜΗ17

Τoν ρωσικό στρατό κατηγόρησε την Παρασκευή για την πυραυλική επίθεση που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Πάντως δεν διευκρίνισε τι αποδείξεις έχει στη διάθεσή του ώστε να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό. Λίγο αργότερα, όμως, άλλαξε φρασεολογία και κατηγόρησε για την τραγωδία “τρομοκράτες εκπαιδευμένους στη Ρωσία”.

Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται συχνά από την ουκρανική κυβέρνηση για να χαρακτηρίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Η Ουκρανία έχει κατ’ επανάληψη επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για τη συντριβή του Μπόινγκ 777, όμως αυτή η δήλωση του προέδρου ήταν η πιο άμεση που έχει γίνει έως σήμερα.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της υποδεικνύει ως υπεύθυνο το Κίεβο.

Στην ανατολική Ουκρανία τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων και πολλοί κάτοικοι και συγγενείς των θυμάτων ακολούθησαν τη λιτανεία μέχρι τη στήλη που έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου κατέπεσε το Μπόινγκ.

“Στη μνήμη των νεκρών – 298 αθώων θυμάτων του εμφυλίου”, αναγράφεται στην πλάκα στο χωριό Χράμποβε, όπου ένας ορθόδοξος ιερέας και ένας ιμάμης προσευχήθηκαν μαζί.

Περίπου 300 άνθρωποι απόθεσαν λουλούδια στο σημείο. Άλλοι κρατούσαν σημαίες των χωρών από τις οποίες προέρχονταν τα θύματα ή λευκά μπαλόνια που τα άφησαν να υψωθούν στον ουρανό.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, 196 άνθρωποι, ήταν Ολλανδοί. Περίπου 1.500 συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν για να τους τιμήσουν, παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, απ’ όπου είχε αναχωρήσει η πτήση, είχαν απλωθεί ηλιοτρόπια, σαν αυτά που φυτρώνουν στο χωράφι όπου έπεσε το Μπόινγκ. Οι σημαίες στην Ολλανδία κυμάτιζαν μεσίστιες.

Τριάντα εννέα από τα θύματα ήταν Αυστραλοί υπήκοοι. “Ο θάνατός τους αφήνει ένα κενό που δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει και η οδύνη μας συνεχίζεται”, είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ.

Η Μαλαισία, απ’ όπου προέρχονταν οι 43 από τους επιβάτες, τίμησε τα θύματα σε μια τελετή στις 11 Ιουλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος