Η Τζαμάικα στον δρόμο της δημοκρατίας

Array

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα μπορούσε σύντομα να χάσει μια από τις χώρες στις οποίες είναι αρχηγός του κράτους. Ο Πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες, έδωσε εντολή στους υπουργούς της χώρας του να «προχωρήσουν γρήγορα » στην πραγματοποίηση των βημάτων που θα οδηγούσαν τη χώρα να μεταβεί από συνταγματική μοναρχία σε δημοκρατία

Η απόφαση αυτή βρισκόταν εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τον Πρωθυπουργό να θέτει το θέμα στον τότε Δούκα και Δούκισσα του Κέιμπριτζ, όταν επισκέφτηκαν την Τζαμάικα τον Μάρτιο του 2022.

Εκείνη την εποχή, ο πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει στον πρίγκιπα Γουίλιαμ: «Σκοπεύουμε να επιτύχουμε, εν συντομία, τους αναπτυξιακούς μας στόχους και να εκπληρώσουμε τις αληθινές φιλοδοξίες και το πεπρωμένο μας ως μια ανεξάρτητη, ανεπτυγμένη, ευημερούσα χώρα».

Με το να γίνει δημοκρατία, η Τζαμάικα θα ακολουθούσε τα βήματα πολλών άλλων χωρών στο παρελθόν, η τελευταία από τις οποίες ήταν τα Μπαρμπαντος τον Νοέμβριο του 2021. Στην τελετή παρευρέθηκε ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας εκ μέρους της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Οι Βρετανοί Βασιλικοί έχουν από καιρό υιοθετήσει μια πολιτική υποστήριξης προς τις χώρες που εκφράζουν τις επιθυμίες τους να γίνουν δημοκρατία και να απομακρυνθούν από τη βρετανική κυριαρχία. Υπό αυτή την έννοια, τα σχόλια του πρίγκιπα Γουίλιαμ ότι η μοναρχία «υποστηρίζει με υπερηφάνεια και σεβασμό τις αποφάσεις σας για το μέλλον σας», τις οποίες πρόσφερε κατά την επιστροφή από την Τζαμάικα, φαίνεται να συνάδουν με την επίσημη στάση του ιδρύματος.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος