ertnews.gr

Η συγκινητική ιστορία της Αμερικανίδας αθλήτριας του Luge Έμιλι Σουίνι

07/02 00:39
Η συγκινητική ιστορία της Αμερικανίδας αθλήτριας του Luge Έμιλι Σουίνι

Τα συντριπτικά κατάγματα δεν την τσάκισαν και επιστρέφει στο Πεκίνο για την αγωνιστική και πνευματική της επιβίωση.

Πριν από τέσσερα χρόνια στους Χειμερινούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ, της Κορέας η Αμερικανίδα αθλήτρια του Luge Έμιλι Σουίνι κατέβαινε πρώτη με το αγωνιστικό της έλκηθρο την πίστα περνώντας από απότομες στροφές με περισσότερα από εξήντα μίλια την ώρα όταν γλίστρησε από το έλκηθρό της έφυγε εκτός ελέγχου.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο άσχημο ατύχημα» είπε ο πατέρας της, Λάρι Σουίνι, που ήταν εκεί εκείνη την ημέρα.

Το σώμα της Σουίνι χτύπησε πλευρικά τον πάγο που ήταν σκληρός σαν μπετόν. Η μαμά της Σου Σουίνι ήταν επίσης εκεί. Λέει ότι ο μόνος λόγος που η κόρη της ζει σήμερα είναι η ικανότητά της ως αθλήτρια.

«Χωρίς την εκπαίδευση που πήρε όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα ήταν εδώ σήμερα – ή δεν θα ήταν ο εαυτός της σήμερα».

Η Έμιλι εγκατέλειψε την πίστα, εκείνη την ημέρα με σοβαρά κατάγματα, που συχνά σημαίνουν το τέλος της καριέρας για αθλητές κορυφαίας κατηγορίας.

«Έσπασα τον λαιμό μου και την πλάτη μου», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την άφιξή της στο Πεκίνο. «Γύρισα και είμαι εδώ».

Η συγκινητική ιστορία της Αμερικανίδας αθλήτριας του Luge Έμιλι Σουίνι

Η Σουίνι τώρα είναι έτοιμη να μπει στον αγώνα της που ξεκινά τη Δευτέρα. Για εκείνη, το να φτάσει σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι τόσο για την κατάκτηση μεταλλίων όσο για την επιβίωσή της.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μέρος της ιστορίας μου για μένα τουλάχιστον είναι ότι είμαι ακόμα εδώ», είπε. «Επέστρεψα, τα κατάφερα μετά από όλα αυτά που πέρασα ήταν μια απίστευτη πρόκληση».

Υπάρχουν δύο τρεις λόγοι για τους οποίους το επίτευγμα αυτό της Σουίνι ήταν ένα θαύμα.

Η 28χρονη Εμιλι έπρεπε να προκριθεί στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της ως μια εντελώς διαφορετική αθλήτρια. Το σώμα της λειτουργεί διαφορετικά μετά το τρομερό της ατύχημα και τα συντριπτικά κατάγματα.

«Δεν έχει το εύρος κίνησης που είχε», είπε η αδερφή της Μέγκαν Σουίνι Σάφερ, η οποία ήταν επίσης κορυφαία αθλήτρια αγώνων αγώνων στις ΗΠΑ, αγωνιζόμενη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010.

«Ξέρεις ότι είσαι στο έλκηθρο και τραβάς πέντε G. Το σώμα της δεν έχει πλέον πολλή ελαστικότητα».

Η Σουίνι Σάφερ λέει ότι η αδερφή της έπρεπε να βρει έναν τρόπο να αγωνίζεται πιο δημιουργικά, όχι σωματικά χαλαρή αλλά ψυχικά χαλαρή. «Αυτό την βοήθησε πραγματικά να καθαρίσει το μυαλό της πριν πάει στην πίστα και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπω», είπε.

Στο Πεκίνο, η Σουίνι θα πρέπει να μπει σε αυτήν την ψυχική κατάσταση που μοιάζει με το Ζεν – χαλαρή και ατρόμητη – κάνοντας κάτι που κατέστρεψε το σώμα της. Το Luge είναι ένα άθλημα όπου η νίκη και η ήττα μετρώνται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

«Έχω δείξει φέτος ότι έχω πολλή ταχύτητα μαζί μου, μέσα μου», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αυτή την εβδομάδα. «Αλλά για να βγάλω στον αγώνα αυτή την ταχύτητα πρέπει να το πιστέψω , πρέπει να ρισκάρω ».

Ενώ η Σούινι θα αγωνίζεται τη Δευτέρα, οι φίλοι και η οικογένειας της θα παρακολουθούν την προσπάθεια της από το σπίτι.

Οι γονείς της ζουν στη λίμνη Saranac, σε ένα χωριό στα βουνά Adirondack της Νέας Υόρκης, αλλά θα συγκεντρωθούν στο Lake Placid, όπου η Σουίνι έκανε τα πρώτα της βήματα ως δρομέας έλκηθρου.

Πριν λίγες μέρες οι γονείς της Σου και Λάρι στόλιζαν το σπίτι και ετοιμάζονταν να μαζευτούν γύρω από την τηλεόραση. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να μην είσαι εκεί», είπε η Σου Σουίνι. Η κόρη τους μπορεί να είναι ατρόμητη αλλά για την οικογένεια αυτές οι επόμενες δύο μέρες θα είναι τρομακτικές.
«Είδαμε τι μπορεί να συμβεί, και αυτό βαραίνει στο μυαλό μας».

Ο Λάρι Σουίνι είπε ότι έχουν οικογενειακή παράδοση να αντιμετωπίζουν την πίεση και τα νεύρα την ημέρα του αγώνα.

Η ‘Εμιλι λέει ότι είναι ευγνώμων που η οικογένειά της τη στήριξε στη μακρά ανάρρωσή της και στήριξε την απόφασή της να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Τα πέρασαν όλα μαζί με μένα. Αρνήθηκαν όλες τις χαρούμενες στιγμές που θα μπορούσαν να απολαύσουν και ασχολήθηκαν μαζί μου όταν οι στιγμές που περνούσα ήταν τρομερά δύσκολες », είπε η Έμιλι προσθέτοντας: «Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά».

Η Σουίνι αντιμετωπίζει μια τελευταία πνευματική πρόκληση. Θα αγωνιστεί σε μια ολοκαίνουργια πίστα ελκήθρων με στροφές, κατασκευασμένη για αυτούς τους Χειμερινούς Αγώνες. Κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές δεν είχαν χρόνο να μάθουν τις στροφές και τις κλίσεις της .

Στον πρώτο της αγώνα μετά το συγκλονιστικό ατύχημα στην Πιονγκτσάνγκ, η Σουίνι θα πρέπει να τα πάει ρισκάροντας τα πάντα στο έπακρο σε μια διαδρομή που θα της είναι άγνωστη.

Επιμέλεια- Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version