Η Πολωνία αρχίζει να χτίζει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση ενός τείχους για τους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μια πράξη στην οποία επιτίθεται η αντιπολίτευση, αποκαλώντας την τείχος της ντροπής.

Η Πολωνική Συνοριακή Φρουρά ανακοίνωσε την έναρξη του εργοταξίου που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της Βαρσοβίας για να προστατεύσει τη χώρα από το κύμα των προσφύγων που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα από τον δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Θυμίζουμε ότι εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά ονειρεύονται να φτάσουν στην Ευρώπη, διασχίζοντας τα δάση, τους βάλτους και το ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες, αψηφώντας ακόμη και το κρύο των τελευταίων μηνών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Morawiecki διέθεσε πρωτοφανείς επενδύσεις για τη θωράκιση 186 χιλιομέτρων των συνόρων με τεράστιο κόστος, περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε υπό την παρατήρηση της αντιπολίτευσης  η οποία την κατηγορεί  ότι έκανε την Πολωνία σύμβολο έλλειψης αλληλεγγύης με τους μετανάστες που προέρχονται από τις πιο καταστροφικές περιοχές του κόσμου.

Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας έχουν μήκος 418 χιλιόμετρα, 171 από τα οποία συνορεύουν με τον ποταμό Bug, ενώ 67 χιλιόμετρα περνούν μέσα από βάλτους.

«Το τείχος θα χτιστεί μόνο στην ξηρά» είπε η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της Συνοριοφυλακής, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας στο περιβάλλον πρέπει να είναι ελάχιστος.

Ωστόσο, διαφωνούν επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι που σχετίζονται με το δάσος Bielowieza, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα και τώρα πρέπει να διαχωριστεί από το τείχος.

Μεταξύ των διαφόρων φόβων, είναι ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει την ακύρωση του δάσους από τον κατάλογο κληρονομιάς της UNESCO.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος