Κοίτασμα «Gaza Marine»: Γραπτή έγκριση από το Ισραήλ αναμένει η Παλαιστίνη για την ανάπτυξή του

Array

Παλαιστινιακές και αιγυπτιακές εταιρείες έχουν προχωρήσει πολύ στη συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Marin”, στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, αλλά το πραγματικό έργο δεν θα ξεκινήσει χωρίς τη λήψη γραπτής έγκρισης από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενημερωμένες πηγές είπαν στην Al-Sharq ότι το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι οι αναπτυσσόμενες εταιρείες δεν θα μπορούν να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες χωρίς γραπτή έγκριση του Ισραήλ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι παλαιστινιακός συνασπισμός που περιλαμβάνει το Κυβερνητικό Επενδυτικό Ταμείο και την Union of Arab Contractors Company (CCC), μια διεθνή εταιρεία που ανήκει σε Παλαιστίνιους επιχειρηματίες, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Egyptian Gas Holding Company για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Παρά τη προφορική έγκριση του Ισραήλ η έναρξη των εργασιών και η λήψη των απαραίτητων δανείων απαιτούσαν επίσημη γραπτή έγκριση, κάτι που δεν φαίνεται ορατό πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές στο Ισραήλ και τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Η Παλαιστίνη είχε αναθέσει στην British Gas Company το έργο της εξερεύνησης και ανάπτυξης του κοιτάσματος το 1999, αλλά οι εργασίες της εταιρείας σταμάτησαν το 2002, μετά το ξέσπασμα της δεύτερης ιντιφάντα, και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες στο κοίτασμα , κατηγορώντας τον εκλιπών Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ ότι προτίθεται να εκτρέψει τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσει την «τρομοκρατία».

Μετά τη συγχώνευση της «British Gas» με τη διεθνή εταιρεία «Shell», η τελευταία πήρε την απόφαση να σταματήσει τις εργασίες στο κοιτάσμα λόγω έλλειψης επίσημης ισραηλινής έγκρισης. Έτσι η Παλαιστίνη αναζήτησε νέο εταίρο στην Αίγυπτο.

Στοιχεία εταιρειών που εργάζονται στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο δείχνουν ότι το κοίτασμα της Γάζας είναι το μικρότερο μεταξύ των κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά είναι σημαντικό για την Παλαιστίνη λόγω των περιορισμένων και της φτώχειας των φυσικών και οικονομικών πόρων της.

Με τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και των ΗΠΑ επήλθε η κατ, αρχήν συμφωνία με το Ισραήλ και αναμένεται ότι η Αίγυπτος  θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της επίτευξης της συμφωνίας λόγω της σχέσης της με διάφορα μέρη, ιδιαίτερα με το Ισραήλ και με το κίνημα «Χαμάς».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος