Οι μεταναστευτικές ροές στη διάσκεψη του Λουξεμβούργου

Με τον μεγάλο πονοκέφαλο της  Ευρώπης, το μεταναστευτικό, θα ασχοληθούν σήμερα στο Λουξεμβούργο στη διάσκεψη  για τις μεταναστευτικές  ροές στην ανατολική Μεσόγειο  και τα δυτικά  Βαλκάνια  οι υπουργοί των εξωτερικών της ΕΕ και διευρυμένος κύκλος εκπροσώπων των εμπλεκομένων μερών. Τα ζητήματα είναι κυρίως τρία η ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, η καταπολέμηση των μαφιόζων διακινητών και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης.

Με δεδομένα τις διατυπωμένες   θέσεις  Ολάντ  και Μέρκελ , περί «κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής» και για « παρωχημένη συμφωνία του Δουβλίνου»,  η διάσκεψη θα αναζητήσει  τρόπους για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου.  Η  πολιτική «Τρίλιζα»  θα συμπληρωθεί με την «εξέταση και την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων». Σκοπός  και ζητούμενο όλων αυτών  παραμένει η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Στην κρίσιμη αυτή διάσκεψη –ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν – μετέχουν  όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οι εκπρόσωποι τους. Θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. ‘Ασελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ –ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος