“Η Κύπρος, ένα μαργαριτάρι στη Μεσόγειο – Στην Αθήνα βυθίστηκα στη μνήμη της Ευρώπης”: Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος για το ταξίδι του σε Κύπρο και Ελλάδα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μετά την προσευχή του Angelus για την ημέρα Εορτασμού της Αμώμου Σύλληψης της Ευλογημένης Παναγίας Θεοτόκου, ο Ποντίφικας Φραγκίσκος, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Ο Ποντίφικας απηύθυνε ευχαριστίες στην αρχή της ομιλίας του. “Ευχαριστώ τον Κύριο για αυτό το προσκύνημα. Ευχαριστώ όλους εσάς για τις προσευχές που με συνόδευσαν, και τους ανθρώπους αυτών των δύο αγαπημένων χωρών, με τις πολιτικές και θρησκευτικές τους αρχές, για τη στοργή και την καλοσύνη με την οποία με υποδέχθηκαν. Σε όλους επαναλαμβάνω: Ευχαριστώ!”

Ο Πάπας Μπεργκόλιο ξεκίνησε μιλώντας για την Κύπρο, πρώτη στάση του αποστολικού ταξιδιού, λέγοντας για το νησί πως “είναι ένα μαργαριτάρι στη Μεσόγειο, ένα μαργαριτάρι σπάνιας ομορφιάς, που όμως κουβαλά την πληγή του συρματοπλέγματος, τον πόνο ενός τοίχου που την χωρίζει”. 

“Στην Κύπρο ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Βρήκα αδέλφια και αδελφές ανάμεσα με όσους συναντήθηκα. Κρατώ κάθε συνάντηση στην καρδιά μου, ειδικά τη λειτουργία στο γήπεδο της Λευκωσίας” τόνισε ο Ποντίφικας, ο οποίος συνέχισε λέγοντας μάλιστα πως “ο αγαπητός μου Ορθόδοξος αδελφός Χρυσόστομος με συγκίνησε όταν μου μίλησε για τη Μητέρα Εκκλησία: ως Χριστιανοί διανύουμε διαφορετικούς δρόμους, αλλά είμαστε παιδιά της Εκκλησίας του Ιησού, που είναι Μητέρα και μας συνοδεύει, μας προστατεύει, μας κάνει να πάμε μπροστά, όλοι αδέλφια.”

Πάντα μιλώντας για την Κύπρο, ο Πάπας Μπεργκόλιο είπε πως “η ευχή μου για την Κύπρο είναι να είναι πάντα ένα εργαστήριο αδελφοσύνης, όπου η συνάντηση υπερισχύει της αντιπαράθεσης, όπου ο αδερφός είναι ευπρόσδεκτος, ειδικά όταν είναι φτωχός, απορριπτόμενος, μεταναστευόμενος” και ολοκλήρωσε την σκέψη του λέγοντας “επαναλαμβάνω ότι μπροστά στην ιστορία, μπροστά στα πρόσωπα αυτών που αποδημούν, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού.”

Στο σημείο αυτό ο Ποντίφικας μίλησε για τους πρόσφυγες που συνάντησε στην Κύπρο αλλά και στην Λέσβο. “Στην Κύπρο, όπως και στη Λέσβο, μπόρεσα να κοιτάξω αυτό το πόνο στα μάτια: παρακαλώ, ας κοιτάξουμε στα μάτια τους απορριπτόμενους που συναντάμε, ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να προκαλούνται από τα πρόσωπα των παιδιών των απελπισμένων μεταναστών. Aς αφήσουμε τους εαυτούς μας να σκαλιστούν μέσα από τα βάσανά τους για να αντιδράσουμε στην αδιαφορία μας, ας κοιτάξουμε τα πρόσωπά τους ώστε να ξυπνήσουμε από τον ύπνο της συνήθειας!”

Αμέσως μετά ο Πάπας Μπεργκόλιο πέρασε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα. “Επίσης σκέφτομαι με ευγνωμοσύνη την Ελλάδα” όπου “και εκεί εισέπραξα αδελφική υποδοχή”.

“Στην Αθήνα ένιωσα πως βυθίστηκα στο μεγαλείο της Iστορίας, σε αυτή τη μνήμη της Ευρώπης: τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία, την σοφία, την πίστη” είπε ο Ποντίφικας, και συνέχισε λέγοντας πως “και εκεί βίωσα το μυστήριο του συνόλου: στη συνάντηση με τους αδελφούς Επισκόπους και την Καθολική κοινότητα, στην εορταστική Λειτουργία, που τελέστηκε την ημέρα του Κυρίου” και μάλιστα αναφέρθηκε και στις άλλες συναντήσεις, όπως “στη συνέχεια με τους νέους, που ήρθαν από πολλά μέρη, κάποιοι από πολύ μακριά για να ζήσουν και να μοιραστούν τη χαρά του Ευαγγελίου.”

Σημειωτέον, ο Ποντίφικας Φραγκίσκος υπογράμμισε την εγκάρδια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. “Βίωσα το δώρο να αγκαλιάζω τον αγαπητό Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: πρώτα με καλωσόρισε στο σπίτι του και την επόμενη μέρα ήρθε να με επισκεφτεί. Κρατώ αυτή την αδελφότητα στην καρδιά μου.”

Τέλος, ο Πάπας ολοκλήρωσε την αναφορά του στο ταξίδι σε Κύπρο και Ελλάδα λέγοντας πως “εμπιστεύομαι στην Παναγία τους πολλούς σπόρους συνάντησης και ελπίδας που ο Κύριος έσπειρε σε αυτό το προσκύνημα. Σας ζητώ να συνεχίσετε να προσεύχεστε ώστε να φυτρώσουν στην υπομονή και να ανθίσουν μέσα στην εμπιστοσύνη.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος