Η Γερμανία επικυρώνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Array

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο, 2022-07-08

Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ του σχετικού νόμου για την αποδοχή των πρωτοκόλλων ένταξης ψήφισαν οι βουλευτές των τριών κυβερνητικών κομμάτων, Σοσιαλδημοκράτες SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι FDP, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU, καθώς και ορισμένοι βουλευτές του AfD. Κατά της ένταξης ψήφισαν οι βουλευτές της Αριστεράς (Linke).

Μετά την έγκριση από το Μπούντεσταγκ, θα ακολουθήσει η επικύρωση των πρωτοκόλλων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μέχρι στιγμής, εκτός της Γερμανίας, έχουν επικυρώσει την ένταξη ο Καναδάς, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία. Την Τρίτη, οι πρεσβευτές των 30 κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν ήδη υπογράψει τα λεγόμενα ενταξιακά πρωτόκολλα στα κεντρικά γραφεία των Βρυξελλών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών χωρών.

«Η σχεδιαζόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία είναι εξαιρετικής σημασίας για εμάς και τους εταίρους μας εν όψει των σοκ που βιώνουμε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», είπε ο Τομπίας Λίντνερ «πράσινος» υφυπουργός Εξωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε μια δραματικά μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, είπε ο Λίντνερ, αυτή η ένταξη δεν σημαίνει μόνο πρόσθετη ασφάλεια για τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ενίσχυση της δύναμης και της συνοχής για το ΝΑΤΟ συνολικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος