Η ελβετική κυβέρνηση θέλει πρόσβαση σε εμπιστευτικά τραπεζικά δεδομένα

Η ελβετική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα να επιτραπεί στην κατασκοπευτική υπηρεσία της να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, γνωστό για το απόρρητό του, προκειμένου να γνωρίζει οικονομικές συναλλαγές που είναι ύποπτες για χορηγία τρομοκρατίας, κατασκοπείας ή βίαιου εξτρεμισμού.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο τροποποίησης του νόμου για τις πληροφορίες, που αφορά το κοινό, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (FIS) δεν έχει επί του παρόντος την εξουσία να ζητά από τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους πληροφορίες σχετικά με άτομα ή ομάδες που θεωρούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια, ανέφερε η Tanjug.

Η Ελβετία έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου τραπεζικών δεδομένων στον κόσμο.

«Σε περίπτωση σοβαρών απειλών για την ασφάλεια της Ελβετίας, το FIS θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τις χρηματοοικονομικές ροές στο μέλλον αναζητώντας πληροφορίες για τις συναλλαγές», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Πρόκειται για εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και θρησκευτικά ιδρύματα που θεωρούνται ύποπτα ότι βοηθούν στη χρηματοδότηση τρομοκρατών, στην αποκάλυψη πληροφοριών ή σε βίαιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα μετά από διαβούλευση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος