HΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή – Πρόσθετες κυρώσεις αποφάσισε ο ΟΗΕ (vid)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πυρηνική δοκιμή που δηλώνει ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Απόφαση για νέες κυρώσεις έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τοποθεσία και η φύση της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα συνάδει με προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές εκεί, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ μετά τη δήλωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Επίσης οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ελέγχουν όλα τα διαθέσιμα αισθητήρια όργανα στην προσπάθεια να εξακριβώσουν την ακριβή φύση του γεγονότος και, αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, τι είδους συσκευή χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές αυτές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του συμβάντος.
Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να διαπιστώσουν την εγκυρότητα του ισχυρισμού της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σε μικρό μέγεθος, προειδοποίησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ εξέφρασε ταυτόχρονα επιφυλάξεις για τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ.

“Λαμβάνοντας υπόψη τους μεγαλορρήμονες ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας κατά το παρελθόν, η δήλωσή της ότι ανέπτυξε την αναγκαία τεχνολογία για μια θερμοπυρηνική έκρηξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αβασάνιστα”, τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν, είπε από την πλευρά του ότι η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αποτελεί μια πρόκληση, όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να υπάρξει μια απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του συμβάντος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε την Κίνα να λύσει το πρόβλημα λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το Πεκίνο έχει “τον πλήρη έλεγχο”.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Χαν Μιν-κόο, συζήτησαν την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια “απαράδεκτη και ανεύθυνη πρόκληση”.

Οι δύο υπουργοί “συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα έχουν συνέπειες” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

HΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή – Πρόσθετες κυρώσεις αποφάσισε ο ΟΗΕ (vid)Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και τόνισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσθέτει τη φωνή της στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

“Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με έναν πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο και να δεσμευθεί σε αξιόπιστες και πραγματικές συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου την οποία φέρεται να πραγματοποίησε η Πιονγγιάνγκ

“Προγραμματίζεται ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας να κληθεί, για τον λόγο αυτόν, στο υπουργείο Εξωτερικών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το βήμα αυτό είναι “ένα ισχυρό σημάδι, ακόμη και μια διαμαρτυρία”.

Η Μόσχα είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να μελετηθούν εκτενώς οι ενδείξεις όλων των σταθμών μέτρησης, περιλαμβανομένων και των σεισμολογικών, και να αναλυθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι αναφορές για τη δοκιμή (της βόμβας υδρογόνου) επιβεβαιωθούν”, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.

Τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που εδρεύει στη Βιέννη δείχνουν ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν μικρότερο από εκείνη που είχε γίνει το 2013, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε και πάλι πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή.

Ο Λασινά Ζερμπό, ο εκτελεστικός γραμματέας της CTBTO, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Αυστρία, ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ήταν “ελαφρώς μικρότερη όσον αφορά το μέγεθός της” σε σύγκριση με εκείνη του 2013. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δόνηση μεγέθους 4,8-4,9 βαθμών ενώ εκείνη του 2013 ήταν 5,1 βαθμών.

HΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή – Πρόσθετες κυρώσεις αποφάσισε ο ΟΗΕ (vid)

Eπίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει “να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση”.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν “καταδίκασε απερίφραστα” την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας “πολύ ανησυχητική”, εκτιμώντας πως είναι “βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης”.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες”.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, “παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)”.

HΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή – Πρόσθετες κυρώσεις αποφάσισε ο ΟΗΕ (vid)ΟΗΕ – Απόφαση για νέες κυρώσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών “καταδίκασε έντονα” σήμερα τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή “επιπρόσθετων μέτρων” σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ –μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– τονίζουν ότι αποφάσισαν “να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά” τα οποία θα περιληφθούν “σε ένα νέο ψήφισμα” του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ “υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής” εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

“Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα” για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά “μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Iσραήλ: Ανησυχεί για “προηγούμενο” στο θέμα του Ιράν

Το Ισραήλ κατήγγειλε την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για το Ιράν, μολονότι η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις και προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Sputnik

Σχετική είδηση: Παγκόσμιος συναγερμός μετά την ανακοίνωση της Β. Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος