Γερμανικές εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, το debate με Ελληνίδα συντονίστρια και… «Μίκυ Μάους»

Αντίστροφη μέτρηση για τις γερμανικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, που θα χαράξουν την μετά Μέρκελ εποχή. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κέρδισε με ποσοστό 37% τις εντυπώσεις και στην τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση, ενόψει των εκλογών. Το 29% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 28% από τον Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Το τελευταίο ντιμπέιτ συντόνισε δημοσιογράφος ελληνικής καταγωγής που έκλεψε την παράσταση.

Με ένα τεύχος του Μίκι Μάους στο χέρι από το 1993 όταν δούλευε στο περίπτερο των γονιών της, η ελληνικής καταγωγής, Λίντα Ζερβάκη, έκλεψε την παράσταση στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψήφιων Καγκελαρίων, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Απευθυνόμενη στον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του θύμισε ότι οι δημιουργοί των δημοφιλών κόμικ ασχολούνταν πριν από 30 χρόνια με το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας μετά και τις πρωτοφανείς πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

«Είμαι υπέρ μίας ενωμένης Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μίας κλιματικά ουδέτερης βιομηχανοποιημένης χώρας με ισχυρή οικονομία και, πάνω απ’ όλα, ξεκάθαρη πορεία όσον αφορά στην εσωτερική ασφάλεια» σημείωσε ο Άρμιν Λάσετ.

«Τάσσομαι υπέρ μίας πραγματικής αλλαγής ώστε να μη γίνονται με μισή καρδιά οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Όλαφ Σολτς και αν επαληθευτούν, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι το πρώτο κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν πλέον να δουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση μετά από τόσα χρόνια» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ επέρριψε ευθύνες στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τη διολίσθηση του CDU στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που απέδωσε στην απόφαση της Μέρκελ πριν από τρία χρόνια να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, μένοντας στην Καγκελαρία.

Πηγή: ΕΡΤ / Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος