Γερμανία-οικονομία: Οι «σοφοί» μειώνουν στο 2,7% την πρόγνωση ανάπτυξης – Διχασμένοι για Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι «σοφοί» της Γερμανίας μειώνουν την πρόγνωση για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τρέχον έτος, εκτιμούν ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7%. Την περασμένη άνοιξη η πρόβλεψη των «σοφών» ήταν στο 3,1%. Βασική αιτία είναι τα πολύπλευρα προβλήματα των προμηθευτών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Το καλοκαίρι συνεχίστηκε η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία όμως «επιβραδύνθηκε εξαιτίας μίας πολύπλευρης στενότητας στο σκέλος της προσφοράς», επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που επέδωσαν σήμερα τα μέλη του στην

στην καγκελάριο και τη γερμανική κυβέρνηση. Ο τίτλος της φετινής έκθεσης είναι: «Μετασχηματισμός, ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα».

Για το 2022 αναμένεται σημαντική άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 4,6%. Η γερμανική οικονομία θα φράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο επίπεδο ανάπτυξης του τελευταίου τριμήνου του 2019, προ πανδημίας. Ωστόσο, παραμένει σε υψηλό βαθμό η «αβεβαιότητα για την εξέλιξη της οικονομίας» σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού και την ενδεχόμενη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, που βρίσκεται σήμερα στο 4,5% – το υψηλότερο ποσοστό από το 1993 – αναμένεται σταδιακή ύφεση. Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος στο 3,1% και την επόμενη χρονιά θα πέσει στο 2,6%.

ΕΕ και Σύμφωνο Σταθερότητας

Για τις χώρες της ΕΕ, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων είναι διχασμένο σχετικά με την άρση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που τέθηκαν εκτός ισχύος, ώστε οι χώρες-μέλη να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας κορωνοϊού.

Οι οικονομολόγοι Βερόνικα Γκρίμ και Φόλκερ Βίλαντ υποστηρίζουν ότι με βάση τις προγνώσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών πρέπει από το 2023 να ισχύσουν ξανά τα κριτήρια του του ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι Μόνικα Σνίτσερ και Άχιμ Τρούγκερ διαβλέπουν κίνδυνο από μία αυστηρή, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και προτείνουν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας με εξειδικευμένους ανά χώρα στόχους ελλείμματος και προνομιακή μεταχείριση των αναπτυξιακών δημόσιων επενδύσεων.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος