Γερμανία: Λοκντάουν στη Σαξονία, μέτρα στη Βαυαρία – Τι ισχύει για επισκέπτες από την Ελλάδα

Στη δίνη του 4ου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Γερμανία. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ «RKI» κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 30.643 νέα κρούσματα. Ο δείκτης επταημέρου ανέβηκε στα 386 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί 7 ημέρες. Η εξέλιξη της πανδημίας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ κρατιδίων βορρά και νότου. Ο δείκτης 7ημέρου είναι στο 136 στο Σλέσβικ Χολστάιν στα σύνορα με τη Δανία, αλλά είναι στο 961 στην Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας και στο 640 στη Βαυαρία.

Ο αντίστοιχος δείκτης 7ημέρου στην Ελλάδα έφτασε στα 444 νέα κρούσματα ανά 100.000 την προηγούμενη εβδομάδα και η χώρα από την Κυριακή κατατάχτηκε στις «περιοχές υψηλού κινδύνου», μαζί με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Η κατηγορία «υψηλού κινδύνου» σημαίνει επιβολή μέτρων για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία προερχόμενοι από την Ελλάδα:

  •  Όλοι πρέπει να συμπληρώνουν το ψηφιακό έντυπο εισόδου στη Γερμανία.
  • Εμβολιασμένοι και αποθεραπευμένοι δεν έχουν υποχρέωση καραντίνας.
  • Οι ανεμβολίαστοι που ταξιδεύουν με αρνητικό τεστ, μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα για 10 ημέρες. Η καραντίνα μπορεί να διακοπεί μετά από πέντε ημέρες, εάν προσκομιστεί δεύτερο, αρνητικό τεστ.

Κατά την παραμονή τους στη Γερμανία θα πρέπει να συμμορφώνονται στα μέτρα που ισχύουν στα επί μέρους ομόσπονδα κρατίδια.

  •  Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να επισκεφθούν εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους συναθροίσεων. Πρόσβαση στη γαστρονομία έχουν πλέον μόνον όσοι είναι στην κατηγορία «2G», δηλαδή εμβολιασμένοι και αποθεραπευμένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει και η κατηγορία «2G+», δηλαδή, εμβολιασμένοι, αποθεραπευμένοι με πρόσθετο αρνητικό τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται αρνητικό τεστ για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα οποία ισχύει η κατηγορία 3G (εμβολιασμένοι, αποθεραπευμένοι και ανεμβολίαστοι με αρνητικό τεστ).

Μίνι-λοκντάουν για όλους επιβλήθηκε στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, και σε ορισμένες επαρχίες της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης που παρουσιάζουν έξαρση της πανδημίας. Έκλεισαν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, ακυρώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, κλείνουν επίσης μπαρ και κλάμπ.

Σε περιοχές και επαρχίες με δείκτη επταημέρου πάνω από 1000 οι ανεμβολίαστοι επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για σημαντικό λόγο, π.χ. επίσκεψη σε γιατρό ή μετάβαση στη δουλειά, ενώ απαγορεύεται η νυχτερινή έξοδος ανεμβολίαστων από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Η Γερμανία έφτασε στη λήψη αυστηρών μέτρων, επειδή ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, περίπου το 1/3, παραμένει ανεμβολίαστο. Ο προβεβλημένος πολιτικός του SPD σε θέματα υγείας, Κλάους Λάουτερμπαχ, αποδίδει τη σημερινή εξέλιξη σε τρεις λόγους:

· Η προστασία από το εμβόλιο υποχωρεί μετά την παρέλευση έξι μηνών από την δεύτερη δόση.

· Η Γερμανία καθυστέρησε να ξεκινήσει την εκστρατεία για την τρίτη δόση το εμβολίου, είχε κλείσει μάλιστα τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα αφήνοντας τον μαζικό εμβολιασμό μόνον στα ιατρεία.

· Υποτιμήθηκε πολύ η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα σε σχέση με την αρχική μορφή του Covid-19.

Η δύσκολη ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας εντείνει και τη συζήτηση για τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού ως έσχατο μέσο, αν παραμείνει χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων. Η Αυστρία προχώρησε ήδη στο βήμα αυτό και θα εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος