Γερμανία: Κυβερνητική συμφωνία του «σηματοδότη» για «αποζημιώσεις» και Τουρκία

Αναφορές σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ευθύνη της Γερμανίας για το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία, περιλαμβάνει η κυβερνητική συμφωνία του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων με τον Όλαφ Σολτς νέο καγκελάριο της Γερμανίας.

Το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων θίγεται εμμέσως στο κεφάλαιο «Κουλτούρα μνήμης», την οποία τα τρία κόμματα της μελλοντικής κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ως «δράση για τη δημοκρατία και πορεία προς ένα κοινό μέλλον». «Ειδικά σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονες φέρουμε μία ιδιαίτερη ευθύνη. Αλλά και οι επίκαιρες συζητήσεις όπως στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν, ότι η κοινή επεξεργασία του παρελθόντος δεν έχει κλείσει», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η αναφορά αυτή απηχεί τη θέση του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο διάκειται ευνοϊκά στη διευθέτηση της διμερούς διένεξης Ελλάδας-Γερμανίας για αποζημιώσεις από την Κατοχή και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούν τις αξιώσεις αυτές ενεργές, η Γερμανία από την πλευρά της θεωρεί το ζήτημα των αποζημιώσεων «οριστικά λήξαν» με την «Συμφωνία 2+4» για την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η διατύπωση της κυβερνητικής συμφωνίας για «κοινή επεξεργασία» του ιστορικού παρελθόντος είναι ένα βήμα προς τις ελληνικές θέσεις αλλά είναι πολύ γενική για να παραπέμπει σε αποδοχή των ελληνικών αξιώσεων για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων σχεδόν 300 δισ. ευρώ εκ μέρους της Γερμανίας.

Στον πάγο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ

Η κυβερνητική συμφωνία του «σηματοδότη» κρατάει «στον πάγο» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ. Αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία «παρά τις ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ». Επίσης καταγράφεται ότι «ο μεγάλος αριθμός των πολιτών με βιογραφικές ρίζες στην Τουρκία διαμορφώνει μία ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και είναι αυτονόητα τμήμα της γερμανικής κοινωνίας».

Ωστόσο, αναβαθμίζονται άλλα κριτήρια στη στάση της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου. «Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα γυναικών και μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό έχουν περισταλεί. Για τον λόγο αυτόν, δεν πρόκειται να κλείσει κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ούτε να ανοίξει νέο», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας. Στόχος της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι να «τονωθεί η ατζέντα διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και να διευρυνθούν οι ανταλλαγές σε θέματα κοινωνίας πολιτών και προγραμμάτων νεολαίας».

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος