Γερμανία – «Έκθεση Ασφάλειας 2022»: Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή για ασφάλεια και ειρήνη

Η ουκρανική κρίση άλλαξε δραστικά την αντίληψη των Γερμανών για τη Ρωσία, η οποία εκλαμβάνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη. Αλλά και η Κίνα θεωρείται από τους Γερμανούς πολίτες ως εντεινόμενη παγκόσμια απειλή.

Η «Έκθεση Ασφάλειας 2022» διαπιστώνει ότι υπερδιπλασιάστηκε από το 32% στο 66% το ποσοστό των Γερμανών πολιτών που θεωρούν ότι η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τη Ρωσία. Ενδιαφέρον έχει η λεπτομέρεια ότι στην πρώην κομμουνιστική, ανατολική Γερμανία, το ποσοστό αυτό είναι με 45%, αισθητά μικρότερο από τον μέσο όρο παγγερμανικά.

Δεύτερη στην κατάταξη απειλής για την παγκόσμια ειρήνη είναι η Κίνα με 60%, επίσης αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 46%. Ακολουθούν η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Η έρευνα για την ετήσια «Έκθεση Ασφάλειας» πραγματοποιείται από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Allensbach» και το «Κέντρο Στρατηγικής ανώτερης Ηγεσίας» και παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο. Από την έκθεση για το τρέχον έτος 2022 προκύπτει ότι την τελευταία διετία ανατράπηκε πλήρως η κατάταξη στην πρόσληψη του κινδύνου από τους Γερμανούς. Το 2020 θεωρούνται κατά σειρά το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η Τουρκία ως οι χώρες, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη.

Μεγαλύτερες από τις εξωτερικές απειλές είναι οι ανησυχίες των Γερμανών για την άνοδο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, το 70% ανησυχεί για τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και ενέργεια. Η κλιματική αλλαγή ανησυχεί ιδιαίτερα το 54% του πληθυσμού της Γερμανίας. Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με την απώλεια της αξίας του χρήματος, εξαιτίας του πληθωρισμού.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος