Γαλλία: Τα συνδικάτα καλούν τον Μακρόν να παγώσει το νομοσχέδιο – Αποφασίζουν για νέα κινητοποίηση

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, στη 10η κινητοποίηση στη σειρά κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι διαδηλώσεις είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, και ιδιαίτερα την περασμένη Πέμπτη.

Οι Γάλλοι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει σιδηροδρομικές γραμμές και οδικές αρτηρίες, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις στη Νάντη. Νωρίτερα σήμερα Τρίτη (28/3) η κυβέρνηση απέρριψε το νέο αίτημα των εργατικών συνδικάτων για αναστολή και επανεξέταση του νόμου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στα 64 έτη ηλικίας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, τα συνδικάτα επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει μία παύση ή απόσυρση του νομοσχεδίου, που πλέον είναι σχεδόν νόμος, και μάλιστα το Νο 1 συνδικάτο ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να υπάρξει ένας διαμεσολαβητής και να συζητήσουν 1 με 1,5 μήνα για να βρουν μία μέση οδό. Το αρνήθηκε ο Μακρόν, μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουν και ότι συνεχίζεται η δημοκρατική οδός για αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του Συνταγματικού Συμβουλίου και μέχρι τις 20/4 περιμένουμε να μάθουμε αν είναι νόμιμος ή όχι ο νόμος και να εφαρμοστεί. Στις 8 μμ ώρα Ελλάδας τα συνδικάτα αποφασίζουν αν θα υπάρξει νέα κινητοποίηση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων ανέστειλαν από αύριο Τετάρτη (28/3) τις κινητοποιήσεις τους έπειτα από απεργία 3 εβδομάδων.

Επεισόδια στη Ρεν και τη Νάντη

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα, νωρίς το απόγευμα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, καθώς το κλίμα παραμένει τεταμένο και ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των συνδικάτων φαίνεται να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στη Νάντη, όπου πυρπολήθηκαν ένα υποκατάστημα της BNP Paribas και ένα αυτοκίνητο ενώ επίθεση δέχτηκε και το διοικητικό δικαστήριο. Σημαντικές είναι οι καταστροφές στην πόλη Ρεν, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον περιφερειακό και έκαψαν ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Παρίσι και τη Μασσαλία, οι διαδηλωτές απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων για τη σημερινή, δέκατη ημέρα διαδηλώσεων, θα είναι «πρωτοφανής», με 13.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 5.500 στο Παρίσι.

Οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και ημέρες, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιφερειών με καύσιμα. Πάνω από το 15% των βενζινάδικων αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ιδίως στη νότια και δυτική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού. Σήμερα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην κυκλοφορία των τρένων. Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, κυρίως από το αεροδρόμιο του Ορλί, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός λόγω της γενικής απεργίας.

Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί η είσοδος περίπου 20 Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης και της Σορβόνης.

Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Πληροφορίες και από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος