ertnews.gr

Γαλλία- εκλογές: Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή – Τι θα επηρεάσει

24/04 18:45
Γαλλία- εκλογές: Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή – Τι θα επηρεάσει

Με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει προβάδισμα στους Γάλλους του εξωτερικού και την Μαρίν Λεπέν να λαμβάνει μεγάλα ποσοστά στην καταμέτρηση των ψήφων από τις υπερπόντιες κτήσεις, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ερώτημα κλειδί – πόσοι από τους 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Γαλλίας θα επιλέξουν τελικά αποχή «λόγω της αποστροφής τους» για και τους δύο υποψηφίους. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail ότι οι δύο υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών χαρακτηρίζονται ως επιλογή μεταξύ πανώλης και χολέρας, από εκείνους που επέλεξαν αποχή.

H  Le Monde από τον ιστότοπό της επισημαίνει ότι το ποσοστό προσέλευσης που τρεις ώρες πιρν κλείσουν οι κάλπες βρισκόταν στο 63,23%  είναι χαμηλό σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 (72%) και του 2007 (75,1%) και είναι κοντά σε αυτόν του 2002 (67,6%), όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) αντιμετώπισε Ζακ Σιράκ.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65,30%.

Ο ίδιος ο Μακρόν κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι «οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν να μην προσέλθουν στις κάλπες οδήγησαν σε Brexit στη Βρετανία και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικών τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι προειδοποιούν ότι αναμένεται ιστορικό ρεκόρ μη προσέλευσης.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη, με τον Μακρόν να δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις και πιο αυστηρή ενσωμάτωση στην ΕΕ, ενώ η Λεπέν, υποψήφια ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, επιμένει ότι το μπλοκ πρέπει να τροποποιηθεί σε αυτό που οι αντίπαλοι της περιγράφουν ως «Frexit» με άλλο όνομα.

Εάν ,όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις επικρατήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί σε δύο δεκαετίες μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version