ertnews.gr

Γαλλία: Εγκρίθηκε το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος

11/02 00:00
Γαλλία: Εγκρίθηκε το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος

AppleMark

Τρεις μήνες μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι, η αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να εγγραφούν σ’ αυτό η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η δυνατότητα στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας έκανε το πρώτο βήμα σήμερα, με την έγκρισή της από την Εθνοσυνέλευση, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για την οριστική έγκρισή της.

Στο επίκεντρο του έντονου διαλόγου και των αντιδράσεων στη Γαλλία, που διαπερνούν τις κομματικές γραμμές της σοσιαλιστικής συμπολίτευσης και της συντηρητικής αντιπολίτευσης, το σχέδιο νόμου περί της «Προστασίας του Έθνους», το οποίο υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εγκρίθηκε τελικά με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία (317 ψήφοι υπέρ, 199 κατά).

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά την προσθήκη στον θεμελιώδη νόμο του κράτους δύο άρθρων — το ένα αφορά την κατάσταση εξαίρεσης, το δεύτερο τη δυνατότητα στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα ή εγκλήματα που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Η πρωτοβουλία αυτή χαρακτηρίζεται κρίσιμης σημασίας για τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος αμέσως μετά τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος στην ιστορία, με 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η απόρριψη της πρότασης θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και πιθανόν θα εκμηδένιζε τις πιθανότητές του να εκλεγεί για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2017.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι εάν καταψήφιζαν την πρόταση θα «έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση» ενώ ο πρόεδρος θα περιερχόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς δεν θα διέθετε πλέον παρά μια «μειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση. Μετά την ψηφοφορία, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Αλλά η σημερινή θετική ψήφος δεν σηματοδοτεί το τέλος της δοκιμασίας για τη γαλλική κυβέρνηση. Για να εγκριθεί οριστικά, η αναθεώρηση πρέπει να επικυρωθεί επίσης από τη Γερουσία, και κατόπιν και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ο Βαλς δήλωσε «πεπεισμένος» πως η αναθεώρηση «θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του Κογκρέσου» της Γαλλίας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά η πρόταση για τη στέρηση της ιθαγένειας προκάλεσε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν, του υπουργού Οικονομίας — η σχέση του οποίου με τον πρωθυπουργό Βαλς χαρακτηριζόταν ήδη τεταμένη — όπως και του πρώην πρωθυπουργού των Σοσιαλιστών Ζαν-Μαρκ Ερό, που καταδίκασε δημόσια την κίνηση αυτή.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version