Γαλλία: Σοκ από την επίθεση με μαχαίρι κατά παιδιών και μωρών σε πάρκο – Το προφίλ του φερόμενου ως δράστη

Παιδιά στην ηλικία των τριών ετών τραυματίστηκαν σε μαζική επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Ανσύ στις γαλλικές Άλπεις. Ο 32χρονος φερόμενος ως δράστης της αιματηρής επίθεσης σε κατάμεστη  παιδική χαρά στην πόλη Ανεσί δεν δίστασε να μαχαιρώσει ακόμη και μωρό που βρισκόταν σε καρότσι, ενώ σε βίντεο που αναρτήθηκε φαίνεται να απομακρύνεται, λίγο πριν από τη σύλληψή του. Τρεις εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ο Σύρος Abdalmasih H. το 2013 παντρεύτηκε Σουηδέζα και είναι πατέρας 3χρονου παιδιού

Μάρτυρες κατέθεσαν ότι τον έβλεπαν στο πάρκο εδώ και «τουλάχιστον 2 μήνες από το πρωί μέχρι το βράδυ» και έβρισκαν περίεργο ότι ήταν ολομόναχος. 

Ζήτησε άσυλο στη Γαλλία στις 22/11/22 και δήλωσε ότι είναι χριστιανός της Συρίας. Όταν συνελήφθη κρατούσε σταυρό στα χέρια του. 

Ο δεύτερος ενήλικας που συμπεριλαμβάνεται στον απολογισμό ήταν παράπλευρο θύμα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον δράστη και θραύσμα τον ακούμπησε ελαφρά. 

«Φώναζε και στόχευε στα μωρά. Υπήρχαν πολλοί ενήλικες τριγύρω, αλλά δεν τους πείραζε. Όταν κατάλαβε ότι τον είχαν παγιδεύσει κι επιτέθηκε σε έναν ηλικιωμένο, τον πυροβόλησαν στο χέρι», κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στον 32χρονο είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία τον περασμένο Απρίλιο.

Δύο παιδιά καθώς και ένας ενήλικας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα δύο παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με την αστυνομία.

Για πράξη απόλυτης δειλίας έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε ανάρτηση αναφέρει ότι «παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανέν έγραψε στο Twitter ότι ο δράστης “συνελήφθη χάρη στην ταχεία αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας“.

Στο Παρίσι, οι νομοθέτες διέκοψαν τη συζήτηση για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα, ανέφερε το BFMTV.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν μετέβησαν στο σημείο της επίθεσης.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε αμέσως.

“Η φρίκη μας κατέλαβε όλους”, έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αναγέννηση (προεδρική πλειοψηφία) στην Εθνοσυνέλευση Ορόρ Μπερζέ, ενώ ο Ερίκ Σιοτί (Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά) έκανε λόγο για “τεράστια συγκίνηση και μεγάλη οργή”.

“Πώς είναι δυνατό; Επίθεση σε παιδιά! Να τα χτυπάνε με μαχαίρι! Η καρδιά μας ράγισε που το ζήσαμε”, είπε από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία, ριζοσπαστική αριστερά).

“Φρίκη και τρόμος”, είπε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά).

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος