G20 Afghanistan – Mario Draghi: Δεν υπάρχει εναλλακτική στον διάλογο με τους Ταλιμπάν – Έχουν κριθεί για όσα έπραξαν, όχι για όσα είπαν

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πριν από λίγο τελείωσε η συνέντευξη τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργό Mario Draghi με θέμα την έκτακτη G20 για το Αφγανιστάν και η οποία διοργανώθηκε υπό την προεδρία της Ιταλίας. 

Η συνάντηση, σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό “υπήρξε ικανοποιητική και γόνιμη”. Ο Mario Draghi τόνισε πως “υπάρχει ευρεία συνείδηση ​​πως η ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη του Αφγανιστάν είναι σοβαρότατη” και με την άφιξη του χειμώνα “η κατάσταση χειροτερεύει”. Ο ίδιος δήλωσε πως “υπήρξε μέγιστη σύγκλιση απόψεων και συμφωνία σχετικά με την ανάγκη επίτευξης μια ενιαίας θέσης. Αυτό μεταφράστηκε ως γενική εντολή προς τα Ηνωμένα Έθνη για το συντονισμό της απάντησης”. Ο Draghi υπογράμμισε επίσης πως “πρέπει να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας”. 

Σημαντική και η αναφορά του Ιταλού Πρωθυπουργού “στο πρόβλημα των δικαιωμάτων των γυναικών, της εγγύησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση και την μη επιστροφή 20 χρόνια πίσω”, μια παρατήρηση που “νομίζω έγινε από όλους τους συμμετέχοντες στην G20”. 

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Draghi δήλωσε πως “εκφράστηκε συναίνεση ώστε το Αφγανιστάν να μην γίνει ξανά καταφύγιο της διεθνούς τρομοκρατίας”, “να μην κλείσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ” και “να εμπλακούν γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες” ώστε να δοθεί “λίγη περισσότερη τάξη” και στο προσφυγικό, το οποίο βλέπει “περίπου 600 χιλιάδες μετατοπισμένους και άλλα εκατομμύρια πρόσφυγες, άγνωστο στο που βρίσκονται”. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί νέους Αφγανούς πρόσφυγες, και πως πρότεινε να δημιουργηθεί νέα ομάδα εργασίας υπό την σκέπη της G20, ο Πρόεδρος Draghi απάντησε πως βρήκε την πρόταση “ενδιαφέρουσα” και πως “θα συζητηθεί με τα υπόλοιπα Κράτη μέλη” υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Ιταλία, όσον αφορά το προσφυγικό “έχει αφεθεί πολύ μόνη”. 

Σε άλλη δημοσιογραφική ερώτηση, ο Mario Draghi δεν φάνηκε προβληματισμένος από την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίοι παραμένουν εταίροι μεγίστης σημασίας για το φάκελο Αφγανιστάν, αλλά παράλληλα υπογράμμισε πως “σήμερα δόθηκε η πρώτη πολύπλευρη απάντηση στην Αφγανική κρίση”.

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως θα χρειαστούν επαφές με τους Ταλιμπάν, εφόσον “δεν υπάρχει εναλλακτική στον διάλογο” μαζί τους. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Draghi, αυτό δεν σημαίνει την αναγνώρισή τους, εφόσον “οι Ταλιμπάν έχουν κριθεί για όσα έπραξαν, όχι για όσα είπαν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος