Φρίκη στην Αιθιοπία – Για «γενοκτονία μιλούν οι ερευνητές» (video)

Στην Αιθιοπία σοκάρουν τα βίντεο της φρίκης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αιθίοπες στρατιώτες καταγράφονται να ρίχνουν από τον γκρεμό και στη συνέχεια να εκτελούν αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από πέρσι τον Νοέμβριο, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και από τα δύο στρατόπεδα και διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις που καταδεικνύουν γενοκτονία. Τα πτώματα των ανταρτών του Τιγκράι ξεβράζονται κατά δεκάδες στο ποτάμι που χωρίζει την Αιθιοπία από το Σουδάν.

Στα αποκαλυπτικά βίντεο, Αιθίοπες στρατιώτες απαθανατίζονται να ρίχνουν από τον γκρεμό και στη συνέχεια να εκτελούν μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι.

Δεκάδες πτώματα ξεβράζονται καθημερινά και στις όχθες του ποταμού που χωρίζει την επαρχία Τιγκράι από το γειτονικό Σουδάν, αποκαλύπτοντας μία γενοκτονία εν εξελίξει.

Η Λετίθια Μπάντερ από το HUMAN RIGHTS WATCH δηλώνει πως: «Οι εικόνες που βλέπουμε στα βίντεο μπορεί να είναι εγκλήματα πολέμου».

Οι ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έστειλε στρατό στο κρατίδιο Τιγκράι, στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το αποκλεισμένο Τιγκράι βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης. Πέντε εκατομμύρια πολίτες να χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, 400.000 κάτοικοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά λιμοκτονούν,ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ εξόργισε τους αντάρτες του Τιγκράι, όταν εκδίωξε βασικούς τους ηγέτες,οι οποίοι βρίσκονταν τα τελευταία 27 χρόνια στην εξουσία, κατηγορώντας τους για διαφθορά. Τώρα η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής δεν φαντάζει πλέον σενάριο φαντασίας.

Το Λαϊκό απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι μάχεται τώρα εκτός από τους Αιθίοπες και τους στρατιώτες από την Ερυθραία οι οποίοι ήρθαν να βοηθήσουν τους πρώην ορκισμένους εχθρούς τους.

Επιμέλεια: Ανδριάννα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος