Φρ. Ολάντ – Μ. Ρέντσι: Να μη χαθεί ούτε λεπτό για την Ελλάδα

Να βρεθεί λύση για την Ελλάδα ζήτησαν την Κυριακή από τη διεθνή έκθεση του Μιλάνου ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ματέο Ρέντσι επέμεινε στην εξεύρεση λύσης ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

«Αρχή της Ευρωζώνης η αλληλεγγύη»

«Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας: «Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή. Σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη, πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Τη Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δύο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, τη συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε: «Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία, θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. […] Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς στην φάση αυτή προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία».

«Να μη χαθεί η ευκαιρία»

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι, αν υπάρχει βούληση, αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία δήλωσε: «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από την συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανσουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής».

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, για το καλό της, «αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA/MASCOLO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος