Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Τα συμπεράσματα για Τουρκία : Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του δείπνου των «27» Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, υπογραμμίζεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» καλωσορίζουν την αποκλιμάκωση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι διαρκής, στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος του Μαρτίου. Ειδική αναφορά γίνεται στο καθεστώς των Βαρωσίων, αλλά και στο ότι δεν είναι νοητή η λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, οι «27 απορρίπτουν κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.

Δείτε Πόσο ευνοϊκά για την Ελλάδα είναι τα συμπεράσματα για την Τουρκία (video)

Στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης.

Δείτε Kύπρος: Ικανοποιημένος ο Ν. Αναστασιάδη από τα συμπεράσματα του κειμένου των 27 της Ε.Ε

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Τα συμπεράσματα για Τουρκία : Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των όρων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή για τον εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της προς όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης το Συμβούλιο σημειώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μετανάστευση, δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.

Δέσμευση για την διευθέτηση του Κυπριακού

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπροσθέτως, «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251» ενώ, εκφράζει τη λύπη του που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν βασικό μέλημα. Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι «η στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

«Όχι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς»

Αιχμές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα άφησαν οι “27” ευρωπαίοι ηγέτες

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», τονίζουν στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι «27» στις Βρυξέλλες.

Οι «27» επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ως αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. «Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν μειώσει τις συνολικές παράτυπες ροές τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις σε ορισμένες διαδρομές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και επείγουσα δράση», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει να ενταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Η προσέγγιση θα είναι «ρεαλιστική, ευέλικτη και εξατομικευμένη», και θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνολική προσέγγιση όλων των διαδρομών, αντιμετωπίζοντας τα βασικά αίτια, την υποστήριξη των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην περιοχή, την ανάπτυξη της ικανότητας για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την εξάλειψη του λαθρεμπορίου, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, τη συνεργασία στην αναζήτηση και διάσωση, την αντιμετώπιση της νόμιμης μετανάστευσης, με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων καθώς και την εξασφάλιση επιστροφής και επανεισδοχής.

Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενισχύσουν άμεσα συγκεκριμένες δράσεις με, και απτή υποστήριξη για, χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας.

Καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να υποβάλουν σχέδια δράσης για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προτεραιότητας το φθινόπωρο του 2021, αναφέροντας σαφείς στόχους, περαιτέρω μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Καλεί την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τουλάχιστον το 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου NDICI, καθώς και τη χρηματοδότηση από άλλα σχετικά εργαλεία, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος