“Εξαντλητική έρευνα” ζητά το Μεξικό από την Αίγυπτο για τον θάνατο των 8 τουριστών

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Κλαούντια Ρουίθ Μασιέου ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή “μιας ενδελεχούς, εξαντλητικής” έρευνας που να διακρίνεται από διαφάνεια από την Αίγυπτο, ο στρατός της οποίας σκότωσε 8 Μεξικανούς τουρίστες βομβαρδίζοντας τα οχήματά τους στην έρημο.

Οκτώ Μεξικανοί και 4 Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή και άλλοι 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν μαχητικά αεροπλάνα ή ελικόπτερα βομβάρδισαν την αυτοκινητοπομπή στην οποία βρίσκονταν στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους που είχε στόχο ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονταν εκεί κοντά.

Το Κάιρο διευκρίνισε ότι επρόκειτο για λάθος καθώς ο στρατός βρισκόταν στα ίχνη τζιχαντιστών, αλλά κατηγόρησε παράλληλα αυτή την ομάδα των τουριστών ότι είχε εισέλθει σε “απαγορευμένη ζώνη”.

Σε χθεσινή ανοιχτή του επιστολή προς τον μεξικανικό λαό, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του Μεξικού, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη.

“Με προβληματίζει βαθύτατα το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν την εκμετάλλευση αυτού του τραγικού περιστατικού για να ισχυριστούν ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν έχουν αυστηρούς κανόνες εμπλοκής και δρουν αδιακρίτως”, αναφέρει στην επιστολή του.

“Οι αιγυπτιακές αρχές είναι απολύτως προσηλωμένες στην αποκάλυψη των λεπτομερειών αυτής της τραγωδίας. Η αλληλουχία των γεγονότων εξακολουθεί να προκαλεί σύγχυση και να είναι ασαφής”, προσθέτει.

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού μετέβη χθες στο Κάιρο για να συνοδεύσει πίσω στην πατρίδα τους επιζώντες και τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης αυτής που προέρχονταν από το Μεξικό.

“Το μήνυμα που φέρνω από το Μεξικό είναι ότι η χώρα μας έχει ανησυχήσει πάρα πολύ μετά το άνευ προηγουμένου αυτό γεγονός και ότι αναμένουμε τη διεξαγωγή μιας ενδελεχούς και εξαντλητικής έρευνας που θα διακρίνεται από διαφάνεια για να αποδοθούν ευθύνες και να αποσαφηνιστεί τι συνέβη”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Κάιρο η Μασιέου.

Η κατάσταση της υγείας των έξι Μεξικανών, που τραυματίστηκαν από την επίθεση του αιγυπτιακού στρατού, είναι σταθερή και “βελτιώνεται”, πρόσθεσε η ίδια, εξερχόμενη από το νοσοκομείο στα προάστια του Καΐρου στο οποίο νοσηλεύονται.

Η Μασιέου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σούκρι και τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος