Σύννεφα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων

Σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε η γερμανική Βουλή το ψήφισμα στο οποίο υιοθετείται ο όρος «γενοκτονία» για τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915. Ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο, ήταν η αντίδραση του Ερντογάν, με την Αγκυρα δια στόματος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ να κάνει λόγο για “ιστορικό λάθος”.

Για “ιστορικό λάθος” κάνει λόγο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για “ανεύθυνες αποφάσεις” μιας χώρας με σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της.

“Είναι πολλά αυτά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία. Και ακόμη κι αν έχουμε διαφορά γνώμης σε ένα ζήτημα, η έκταση των δεσμών μας, η φιλία μας, η στρατηγικής σημασίας σχέσεις μας είναι τεράστια”, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ψήφισμα της γερμανικής βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων το 1915 και το 1916, γίνεται αναφορά και στην συμμετοχή του Ράιχ στα γεγονότα της εποχής.

Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο “γενοκτονία”, λέγοντας ότι πολλοί έπεσαν θύματα των συγκρούσεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος