“Επίθεση φιλίας” του Ερντογάν στον Μακρόν – Δυσπιστία από το Παρίσι

Να χαμηλώσει τους τόνους και να δείξει διάθεση αποκατάστασης των σχέσεων με τον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο μέχρι πριν λίγες ημέρες καθύβριζε με καθόλου διπλωματικό τρόπο, επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε διαδικτυακή συνομιλία με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Παρίσι πάντως φαίνεται να μην πείθεται εύκολα από την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντας εύθραυστες τις σχέσεις των δυο κρατών.

«Απαιτούνται πράξεις (από την Τουρκική πλευρά) και θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε όταν αυτές οι ενέργειες πραγματοποιηθούν. Προς το παρόν είναι απλώς λόγια», δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τους δημάρχους των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, μια συνάντηση που έγινε ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίσκεψη και παρουσία στον Έβρο της ηγεσίας της ΕΕ.

«Επιθεώρησαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Ήταν μία δύσκολη περίοδος αυτή στην οποία αντισταθήκαμε στον ουσιαστικό εκβιασμό της γείτονας χώρας, υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμά μας να προστατεύσουμε την εθνική επικράτεια και να φυλάξουμε τα σύνορά μας και αυτή είναι μία πολιτική την οποία έχουμε ακολουθήσει με συνέπεια από τότε και στην ξηρά και στη θάλασσα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Αίγυπτος με την χάραξη νέων Οικοπέδων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσόγειου, σέβεται την τουρκική, όπως είπε υφαλοκρηπίδα και πρότεινε συζήτηση με το Κάιρο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δυο χωρών, είναι σχεδόν πολεμικές.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Τόνισε ότι η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νότια της Κρήτης το “Σαρλ Ντε Γκολ”

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ έχει φτάσει στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα 20 γαλλικά RAFALE ετοιμάζονται να συναντηθούν με Ελληνικά μαχητικά F-16 από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας και του Αράξου.

Στην αρμάδα ασφαλείας του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου έχει εδώ και μέρες ενταχθεί η Ελληνική φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ.

Την ίδια στιγμή επίδειξη σημαίας και ισχύος κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία επιστρέφοντας από τον Περσικό Κόλπο πραγματοποιεί σειρά κοινών εκπαιδεύσεων με πολεμικά πλοία σύμμαχων χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος