Ν. Νουρής: Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής τόνισε ότι στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, εξήγησε «με σαφήνεια τις δυσβάστακτες πιέσεις που η Κύπρος δέχεται, με ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία».

«Το σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων κρίνεται για τη χώρα μας εξαιρετικά σημαντικό. Επεξηγήσαμε με σαφήνεια τις δυσβάστακτες πιέσεις που η Κύπρος δέχεται, με ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία» ανέφερε.

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι «για πρώτη φορά, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο» και προσέθεσε:

«Την ίδια ώρα η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών- μελών της ΕΕ, με την συνυπογραφή των δύο εγγράφων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αναγνώρισε την αναγκαιότητα για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τη συνομολόγηση συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες, κάτι που η ίδια η χώρα μας προέταξε στο κοινό έγγραφο που συνυπογράψαμε με τους MΕD5».

Ο κ. Νουρής ανέφερε επίσης ότι στο Συμβούλιο συζηήθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι τελευταίες εξελίξεις, και η ανθρωπιστική κρίση που η συγκεκριμένη χώρα αντιμετωπίζει. «Αξιολογήσαμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Παραμένει διάχυτη η ανησυχία όλων μας για την επιδείνωση της κατάστασης, και την αναγκαιότητα για περαιτέρω λήψη μέτρων, ούτως ώστε να αποτραπεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος