Ν. Αναστασιάδης: Δεν παύουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο για τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων περίκλειστων περιοχών

Δεν παύουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο, ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό και ερωτηθείς σχετικά, ο κος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «από την αρχή της εξαγγελίας από πλευράς τουρκικών Αρχών και του εγκαθέτου τους κ. Τατάρ περί πρόσκλησης για επανεγκατάστασης των κατοίκων, ιδιοκτητών των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή, είχαμε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο περί παγίδος. Εξ ου και η μικρή περιοχή, η λεγόμενη πιλοτική περιοχή, η οποία αφού διεγνώσθη ότι δεν ενέπιπτε στην περιοχή όπου το ΕΦΚΑΒ παρανόμως διεκδικεί την κυριότητα δόθηκε ως πρώτο μέτρο, ως δέλεαρ για να προσελκύσει Ελληνοκύπριους, προκειμένου να προσφύγουν στην επιτροπή.

Η αποδοχή ως ενδιαφερόμενου μέρους του ΕΦΚΑΒ, δεν αποτελεί παρά επαναβεβαίωση μιας απόφασης που εξεδόθη παλαιότερα και που θεωρούσε ότι το ΕΦΚΑΒ έχει κυριότητα στις περιοχές όπου διεκδικεί στην περίκλειστη περιοχή. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή, παρά τις σειρήνες που έλεγαν τα αντίθετα σήμερα διαψεύδονται όσοι καλούσαν και επέμεναν για τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν σε μια επιτροπή για τάχα αποζημιώσεις ή απόδοση της κυριότητας των περιουσιών τους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί την Κυβέρνηση αυτή η κατάσταση, είπε ότι «επειδή μας ανησυχεί δεν παύουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα καταρχάς των όσων καλύπτονται από τα ψηφίσματα 550 και 789 δηλαδή των ιδιοκτητών και νόμιμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης και όχι μόνο, αλλά και των υπολοίπων περιοχών. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε μέσα από τη διπλωματική οδό να υπάρξει και η δικαίωση».

Σε ό,τι αφορά το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο. Γνωρίζετε καλά ότι εμείς είχαμε αποδεχθεί τη θέση του ΓΓ, η άρνηση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων καταδεικνύει και ποιοι φέρουν την ευθύνη της έλλειψης διαλόγου, του ναυαγίου των κατά καιρούς συνομιλιών. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε να ευοδωθούν».

Πρόσθεσε ότι οι όροι εντολής που θα δοθούν θα πρέπει να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν επιτέλους τη δημιουργία κλίματος ή συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου ώστε επιτέλους να επαναρχίσει ένας διάλογος που να μας οδηγεί σε μια λειτουργική, βιώσιμη λύση πάντα με βάση της Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα επόμενα του βήματα, στα οποία όπως είπε «θα είναι η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν καταρχάς την εμπιστοσύνη πραγματικά και κατά δεύτερο θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο».

ανταπόκριση από Λευκωσία Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος