Μήνυμα ΕΚ ακόμη και για αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Για έκθεση οπισθοδρόμησης και όχι προόδου όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την σχέση της με τους γείτονες, την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο και την προκλητική της συμπεριφορά, έκανε λόγο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές σε όλη την διάρκεια της συζήτησης επέκριναν την κυβέρνηση της Τουρκίας για την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στάθηκαν επίσης ιδιαίτερα στις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και την εμπλοκή της στις συρράξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Η κυβέρνησή της Τουρκίας με ισχυρές και ενίοτε προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές, έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλό σημείο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αποτέλεσμα υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, να έχουν οδηγηθεί στην πράξη σε αδιέξοδο.

Μάλιστα αρκετοί ευρωβουλευτές χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς υπογράμμισαν πως εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική στάση, η Ευρωπαική Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας Σαντο Σίλβα τόνισε ότι η προεδρεία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξουν σημεία σύγκλισης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η προεδρία θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε «η Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό κάνει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία πιο πολύπλοκες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών κατεβάζοντας τες σε πολύ χαμηλό σημείο. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία που της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείξει προθυμία να αλλάξει πορεία και να δημιουργήσει τη βάση για μία νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία ανατρέψει την κάπως εποικοδομητική στάση της τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην δικαιοδοσία της, «ωστόσο τώρα ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε εποικοδομητικά με την Τουρκία και να επιφέρουμε τις αλλαγές και βελτιώσεις στις οποίες όλοι προσβλέπουμε». Στάθηκε παράλληλα σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας στην οικοδόμηση συνεργασίας που περιλαμβάνει το εμπόριο, την μετανάστευση, τον ολοκληρωμένο διάλογο και για την μείωση των εντάσεων αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Στην προκλητική συμπεριφορά, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οπισθοδρόμηση στα ζητήματα τους κράτους δικαίου στάθηκαν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ζήτησε με παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι εάν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.

Από την πλευρά του ο Μανόλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως η Τουρκία είναι μία χώρα που δυστυχώς οπισθοδρομεί σε όλα τα επίπεδα και που αμφισβητεί την συνθήκη της Λοζάνης και του Μοντρε που καθορίζει το καθεστώς των τον το καθεστώς των στενών και των νησιών, την αποστρατικοποίηση των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη απάντηση απέναντι στον Ερντογάν.

Οι όποιες επικριτικές αναφορές που γίνονται, γίνονται στο πλαίσιο του παζαριού με την Τουρκία έτσι ώστε να δεθεί ποιο πολύ στο ΝΑΤΟ τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Υπενθυμίζεται πως οι εκθέσεις για τη διεύρυνση αποτελούν την απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες. Τα ψηφίσματα που εγκρίνονται στην ολομέλεια αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες αυτές.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος