Mεγάλη αποχή στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η αποχή στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, γεγονός που δημιούργησε προβληματισμό στα εκλογικά επιτελεία και οδηγεί σε διεργασίες εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία αποτέλεσε ένα είδος ήττας για το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν, αν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες σηματοδότησαν την επιστροφή της κεντροδεξιάς, αλλά σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 αν τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν ήττα για το κόμμα του Μακρόν, ο Νταρμανέν απάντησε: «Φυσικά».

«Δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές. Η προεδρική πλειοψηφία αντιμετώπισε ένα μεγάλο εμπόδιο (…) ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το ρεκόρ αποχής που καταγράφηκε χθες αποτελεί «ήττα για όλους μας», καθώς «η αποχή στέλνει ένα μήνυμα. Οι Γάλλοι πολίτες λένε στους πολιτικούς ότι δεν τους εμπιστεύονται».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν το ποσοστό αποχής φτάνει το 70% και αυξάνεται στο 80% μεταξύ των νέων», τόνισε ο Νταρμανέν.

Σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPSOS, το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισε το 27,2%, μπροστά από την άκρα δεξιά με 19,3%. Ακολουθούν οι Πράσινοι, το σοσιαλιστικό κομμα και τέλος το La Republique en Marche του Μακρόν με 11,2%.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος