Κίεβο-Μαϊντάν: Μια λαοθάλασσα στην κηδεία του Ρομάν Ράτουσνι

Το προαύλιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ έχει γεμίσει από νέους ανθρώπους και λουλούδια. Κλαμένα πρόσωπα, μπλουζάκια με στάμπα «είμαι Ουκρανός», γαλαζοκίτρινες σημαίες. Δημοφιλής πολιτικός ακτιβιστής, ο Ρομάν Ράτουσνι συμμετείχε στην υπεράσπιση του Κιέβου από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και υπηρετούσε στην 93η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Kholodny Yar» όταν σκοτώθηκε κοντά στο Χάρκοβο.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Euromaidan και ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από τους αστυνομικούς του Berkut τον Νοέμβριο του ‘13.

«Οι νέοι θα έπρεπε να διαβάζουν και να σπουδάζουν αντί να πεθαίνουν επειδή κάποιος εισέβαλε στην πατρίδα τους. Αλλά το πιο λυπηρό είναι ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι οι καλύτεροι, γιατί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να πολεμήσουν», δηλώνει η 19χρονη Ντάρια.

Ο Ρομάν συνέχισε τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με το «Save Protasiv Yar», ενάντια στην παράνομη κατασκευή πολυώροφων κτιρίων σε μια πράσινη ζώνη του Κιέβου.

Η κηδεία του εξελίχθηκε σε ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Μαϊντάν. Χιλιάδες κόσμου, φίλοι, συνάδελφοι του στρατιώτες, μουσικοί με παραδοσιακά όργανα από τα Καρπάθια που συμβολίζουν την ενότητα και την αλληλεγγύη.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω γιε μου για αυτά που έκανες σε αυτό το σύντομο χρόνο. Βλέπεις πόσο κόσμο έχει εδώ σήμερα, ήσουν για όλους σαν αδελφός, σαν γιος, σαν πατέρας. Μπορεί να μην έφτιαξες το σπίτι σου αλλά έφτιαξες μια ομάδα, μια κοινωνική δράση, φύτεψες ένα δέντρο που έγινε πάρκο», είπε συγκινημένος ο πατέρας του Ρομάν, Τάρος Ράτουσνι.

«Θα συνεχίσουμε το έργο του Ρομάν» λένε οι φίλοι του. Και έδωσαν όλοι μαζί την υπόσχεση, από την πλατεία Μαϊντάν όπου άρχισαν όλα, να συνεχίζουν να αλλάζουν και να χτίζουν την κοινωνία, τη χώρα τους, μια ελεύθερη Ουκρανία.

αποστολή Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος