ΕΚ: Τα κοινοβούλια είναι βασικοί μοχλοί της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τον κεντρικό ρόλο των θεσμικών οργάνων των χωρών τους στην προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης επιβεβαίωσαν σήμερα μετά την δεύτερη σύνοδο κορυφής οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, τα κοινοβούλια ως κατεξοχήν χώροι διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, μπορούν να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση και συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ισχυρότερη δημοκρατία στην περιοχή που είναι βασικά ζητήματα για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. «Αυτός ο ρόλος», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ, «γίνεται ακόμη πιο σημαντικός υπό το φως της πανδημίας Covid-19 που έχει διαταράξει τις κοινωνίες μας και προκαλεί δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο».

Με κοινή δήλωση τους τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, καλούν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να αναλάβει επειγόντως αποφασιστική δράση για την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης. Η ευρωπαϊκή προοπτική και η αξιοκρατική διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένουν προς το πολιτικό, ασφαλές και οικονομικό συμφέρον της Ένωσης καθώς η διεύρυνση αντιπροσωπεύει περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση σε μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Σημειώνουν παράλληλα ότι η Covid-19 έχει υπογραμμίσει περαιτέρω την εξάρτηση του ενός από τον άλλο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές προκλήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, εκφράζεται η εκτίμησή για τις πράξεις αλληλεγγύης και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της, ενώ χαιρετίζουν την άνευ προηγουμένου οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες της ΕΕ να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύονται επιπλέον στην προώθηση μιας κουλτούρας διακομματικού διαλόγου και συναίνεσης σε βασικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ενίσχυση της δημοκρατίας, ενώ τονίζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον πλουραλισμό και τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, και την ισότητα των φύλων χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα η προσέγγιση της κοινωνίας των πολιτών είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να τηρούνται συνεχώς υπογραμμίζει τη σημασία της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων που θέτουν σε κίνδυνο ειρήνη και αμοιβαία κατανόηση εντός και μεταξύ των κοινωνιών.

Υπογραμμίζουν τέλος τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς και της περιφερειακής κοινής αγοράς ως τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας και την ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ εκφράζουν τη δέσμευσή τους να διευκολύνουν την εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια ως πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν στη Σόφια τον Νοέμβριο του 2020.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος