Δανία: Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος παραιτείται μετά την μεγάλη πτώση των ποσοστών του στις δημοτικές εκλογές

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος του Λαού της Δανίας (DPP), που ήταν κάποτε κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική της Δανίας και στην εμπροσθοφυλακή της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί μετά τα «απογοητευτικά» αποτελέσματα του κόμματος σε τοπικές εκλογές.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη ήταν επίσης μια απογοήτευση για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ήταν δημοφιλές λόγω των έγκαιρων αποφάσεων για λοκντάουν στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την παράνομη σφαγή βιζόν στη χώρα πέρυσι.

Ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, ηγέτης του DPP από το 2012, δήλωσε πως θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου και ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Το DPP αποτελεί τμήμα του πολιτικού κατεστημένου για περισσότερες από δύο δεκαετίες και τηρεί την πιο αυστηρή στάση για τη μετανάστευση. Όμως με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα του κυρίαρχου ρεύματος να υποστηρίζουν πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση, το εθνικιστικό κόμμα έχασε το πλεονέκτημα που είχε αφότου εξασφάλισε περισσότερο από το ένα πέμπτο των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Στις τελευταίες εκλογές, που διεξήχθησαν το 2019, το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 8,7%. Στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, η υποστήριξη για το κόμμα αυτό έπεσε κάτω από το μισό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στο 4,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Το ποσοστό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, υποχώρησε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές για 98 δημοτικά συμβούλια. Παρ΄όλ’ αυτά, το κόμμα παραμένει πρώτο με 28,5% των ψήφων.

Η Φρεντέρικσεν διέταξε τη σφαγή όλων των βιζόν που εκτρέφονται στη χώρα πέρυσι λόγω της αυξανόμενης μετάδοσης του κορονοϊού από τα βιζόν στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του να υποστούν πτώση.

“Η Μέτε Φρεντέρικσεν αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στη θητεία της ως πρωθυπουργού”, έγραψε σε ανάλυση η πολιτική αναλύτρια του δικτύου DR Κριστίνε Κόρντσεν.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 89 από 98 δήμους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει κερδίσει μέχρι τώρα 39 δήμους, σε σύγκριση με 47 στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα κατάφερε να παραμείνει επικεφαλής στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, περιλαμβανομένης της Κοπεγχάγης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος