Brexit: Βρετανία – Ε.Ε συνεχίζουν τις συνομιλίες για συμφωνία

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή σήμερα, όπως αποφάσισαν χθες το μεσημέρι, οι δύο πλευρές,  Ε.Ε και Βρετανία. Από το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών απουσιάζει μία προθεσμία για την ημερομηνία λήξης των συνομιλιών όπως απουσιάζει και η φράση “αγεφύρωτες αποκλίσεις” που υπήρχε ως βασικό στοιχείο τις προηγούμενες φορές.

Επικρατεί αισιοδοξία καθώς ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, το πρωί ενημέρωσε τους πρεσβευτές και είπε ότι “πρέπει να δοθεί στο Brexit μία ευκαιρία“. Σύμφωνα με τα σημεία διαφωνίας που ανέφερε ο αριθμός των βασικών ζητημάτων που εμποδίζουν μια συμφωνία μειώθηκε από τρία σε δύο: είναι οι κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το ΡΤΕ Ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε στα κράτη μέλη ότι ακόμη και αν επιτευχθεί μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει μία σύντομη περίοδος χωρίς συμφωνία στις αρχές Ιανουαρίου,.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή και οι δύο πλευρές δεν θα προλάβουν να εφαρμόσουν τις δικές τους νομικές διαδικασίες ούτε καν για να θέσουν σε προσωρινή ισχύ τη συνθήκη από την 1η Ιανουαρίου.

Νέα δημοσκόπηση της YouGov για την φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Best of Britain δείχνει ότι το 66% σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων, επιθυμούν έξοδο με συμφωνία και μόνο το 15% θέλει άτακτη έξοδο.

Ο Ντείβιντ Φροστ με την βρετανική ομάδα του θα συναντήσει τον Mισέλ Μπαρνιέ σήμερα για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος