Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Alberto Costa

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Nατάσα Καντζάβελου

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου απονεμήθηκε στον βουλευτή Alberto Costa, πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελλάδα, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοβρετανικών σχέσεων.

Ο κ Alberto Costa είναι Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από το 2015 και σταθερός υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είναι ιδιαίτερα θερμός υποστηρικτής της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των Ελλήνων και  Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. Βρίσκεται ανάμεσα στους 25 διακεκριμένους πολιτικούς, καθηγητές και συγγραφείς που με επιστολή τους προς την εφημερίδα The Times πήραν τον Αύγουστο του 2020 θέση υπέρ της Ελλάδας και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε συνέντευξή του στην εφ. Express υπερασπίστηκε των ελληνικών θέσεων.

Την τιμητική διάκριση απένειμε, εξ ονόματος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο,  Ιωάννης Ραπτάκης. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία, παρόντων λίγων ατόμων, προσκεκλημένων του κου Costa, σύμφωνα με τις  ισχύουσες  κυβερνητικές οδηγίες λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Alberto Costa είναι ένας από τους έξι διακεκριμένους  φιλέλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου που η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει με Τάγματα Αριστείας στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021. Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους υπόλοιπους πέντε (Paul Cartledge,  Robin Lane Fox, John Kittmer,  Kevin Featherstone και Stephen John Fry) πραγματοποιήθηκε στις 19, 20 και 21 Απριλίου.

Κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον κ. Costa , ο Έλληνας πρέσβης κ. Ιωάννης Ραπτάκης αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει κάνει για την ελληνική κοινότητα, τονίζοντας ότι είναι και ο ίδιος μέλος της αφού η σύζυγος του είναι Ελληνίδα, ενώ έκανε λόγο για τη συμβολή του στην προβολή των ελληνικών θέσεων στον βρετανικό τύπο τόσο μέσω συνεντεύξεων του Βρετανού βουλευτή, όσο και με την υπογραφή της υποστηρικτικής προς την Ελλάδα και την Κύπρο επιστολής στην εφημερίδα Times.

Ο Alberto Costa, συγκινημένος ευχαρίστησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του δόθηκε και τόνισε τη σημασία που έχει αυτό το βραβείο για τον ίδιο και την οικογένειά του λόγω της ελληνικής καταγωγής της συζύγου του. «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Θα κάνω ότι μπορώ για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας», είπε.

«Δέχομαι αυτό το βραβείο εκ μέρους της συζύγου μου, διότι αυτή μου έδειξε την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για αυτό το πολύ ξεχωριστό βραβείο και ανυπομονώ να συνεχίσω να υπερασπίζομαι την Ελλάδα στο βρετανικό Κοινοβούλιο και να συνομιλώ με τους συναδέλφους μου στη βρετανική κυβέρνηση για τη σημασία που έχουν οι δυο αυτές χώρες. Καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ χτίζουμε μια νέα σχέση με την Ελληνική Δημοκρατία και αυτή η σχέση θα είναι πιο δυνατή από ποτέ», κατέληξε ο Alberto Costa.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος