Αντεπίθεση Πουτζδεμόν για την άρση ασυλίας- Επικριτικές αρκετές πολιτικές ομάδες για την απόφαση του ΕΚ 

Στην αντεπίθεση για την άρση της ασυλίας τους που εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 400 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 45 αποχές πέρασαν την Τρίτη οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές που κατηγορούνται από τις ισπανικές αρχές για απόπειρα απόσχισης με το δημοψήφισμα του 2017.

«Υπάρχει σαφής πολιτική δίωξη», δήλωσε στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην επικεφαλής της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν μαζί με τους καταλανούς ευρωβουλευτές Κλάρα Πονσάτι και Τόνο Κομίν για τους οποίους το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε επίσης την άρση της ασυλίας.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε πολύ «τους τόσους πολλούς συναδέλφους που άντεξαν στην καταπίεση. Θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το μοναδικό θεσμό που μπορεί να αποκαταστήσει τη σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η λύση δεν βρίσκεται στο να πλησιάσουμε την Ισπανία, αλλά να πλησιάσει η Ισπανία την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το 42% των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισαν την εισήγηση ή απείχαν. Επομένως, αυτό θα είναι, όπως είπε, ένα από τα επιχειρήματα που θα τεκμηριώνουν την αγωγή,  που θα υποβάλουν οι τρεις ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι τρεις ευρωβουλευτές θα υποβάλλουν επιπλέον και έφεση κατά της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την άρση της ασυλίας υποστήριξαν η πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και του Renew, ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες παρέμειναν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Οι Σοσιαλιστές  

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Ισπανίδα ευρωβουλευτής κα. Γκαρθία Πέρεθ, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι «με το αποτέλεσμα που αποτελεί νίκη για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το Κοινοβούλιο, σε αυτήν την ψηφοφορία, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να δείξει τη σημασία της συνεργασίας με το δικαστικό σώμα. Πρέπει να συνεργαστούμε με τη δικαιοσύνη και όχι να την εμποδίσουμε. Το Κοινοβούλιο δεν κρίνει κανέναν, αλλά απλώς θέλει να υπάρξει δικαιοσύνη. Η ισπανική δικαιοσύνη πρέπει να μπορεί να κάνει τη δουλειά της, έτσι, ναι, αυτή είναι μια νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Πρόσθεσε επίσης πως  υπήρξε μια ισχυρή εκστρατεία από το αποσχιστικό κίνημα χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που συχνά δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αλλά αυτή η ψηφοφορία επιτρέπει τώρα στην ισπανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της».

Οι Πράσινοι  

Ο συνεπικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Φίλιπ Λάμπερτς εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολιτική σύγκρουση στην Καταλονία και την Ισπανία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και ότι μια σημαντική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι να αποφευχθεί η συνεχής δικαστικοποίηση της πολιτικής και προέτρεψε την ισπανική κυβέρνηση να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό με διάφορα μέσα και να εγγυηθεί ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 μπορούν σύντομα να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

«Η πολιτική λύση θα πρέπει να επιτρέπει να μην αποδίδονται περαιτέρω δικαστικές κατηγορίες» κατέληξε ο κ. Λάμπερτς.

Η Αριστερά  

Από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς η Αμπρί Μανόν υπογράμμισε πως η ψηφοφορία δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθώς ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των πολιτικών αντιπάλων και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται για εσωτερική πολιτική στην Ισπανία αλλά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκείνων που εκπροσωπούν τους πολίτες και τη δημοκρατία τους».

Οι επόμενες κινήσεις της Ισπανίας 

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κάρλες Πουτζδεμόν αναφέρεται πως οι ενέργειες και η άσκηση δίωξης του προηγούνται χρονικά της απόκτησης της ιδιότητας του ως ευρωβουλευτή τον Ιούνιο του 2019, και διαπιστώνει πως δεν υπάρχει μεροληπτική δίωξη που σκοπό έχει να παρακωλύσει την δραστηριότητα του και επομένως να υποστεί πλήγμα το ΕΚ.

Η ισπανική κυβέρνησή δια της υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την άρση της ασυλίας τονίζοντας πως τα προβλήματα στην Καταλονία λύνονται στην Ισπανία και όχι στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκαν οι Καταλανοί ευρωβουλευτές, έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τα αιτήματα έκδοσής τους στην Ισπανία. Η Ισπανία, από την πλευρά της, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξήσει την πίεση, ζητώντας την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος