Αλλαγή στην στρατηγική εμβολιασμών σχεδιάζει η Ισπανία

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην προμήθεια και την παράδοση εμβολίων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιριών οδηγούν αρκετές αυτονομίες στο να ζητήσουν από το υπουργείο Υγείας να καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης και το χρονικό περιθώριο αντί 21 ημερών να γίνει 42 ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν θα επιτευχθεί μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμένων με την πρώτη δόση και ως εκ τούτου μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού. Ήδη το 98% των άνω των 80 ετών έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση και το 58% και την δεύτερη δόση.

Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται σήμερα στην Ισπανία είναι της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca και απαιτούνται δύο δόσεις για να επιτευχθεί πλήρης ανοσοποίηση, αν και με την πρώτη ένεση το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι ήδη υψηλό. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αποκαλύπτει ότι η αποτελεσματικότητα με μία δόση των εμβολίων RNA messenger (Pfizer και Moderna) είναι 80% (και 76% για την AstraZeneca).

Προβληματισμός επίσης υπάρχει και με το τι θα συμβεί με άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και εκκρεμεί η δεύτερη δόση τους. Μετά την επιβεβαίωση της σπάνιας συσχέτισης του εμβολίου με θρόμβους αίματος, συμφωνήθηκε να εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών.

Υπάρχει όμως πλέον η σκέψη να υπάρξει συνδυασμός εμβολίων γι αυτό και το ισπανικό Ινστιτούτο Carlos III (ISCIII) ξεκίνησε την μελέτη CombiVacs, η οποία θα αξιολογήσει τη δυνατότητα χορήγησης δόσης του εμβολίου Pfizer ή Moderna σε άτομα που έχουν λάβει προηγουμένως μόνο μία δόση AstraZeneca. Η δοκιμή θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε 600 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και το σχέδιο είναι να διαπιστωθεί αν η δεύτερη δόση αυξάνει το επίπεδο των αντισωμάτων.

Σε 400 εθελοντές θα χορηγηθεί άμεσα η δεύτερη δόση με Pfizer και σε 200 άτομα θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση 28 ημέρες αργότερα αν τα αποτελέσματα στην πρώτη ομάδα ήταν ευνοϊκά.

“Αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την διάρκεια του αποτελέσματος, τι αντίκτυπο έχει η καθυστέρηση ενός μήνα στην απόκριση και ποιο είναι το μέγεθος της εντατικοποίησης της ανοσολογικής απάντησης μετά από μια δεύτερη δόση”, δήλωσε ο José Antonio Frías, συντονιστής του ερευνητικού δικτύου του Ινστιτούτου Carlos III.

Η απόφαση για την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη 20/4/2021 μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος