ertnews.gr

Ερευνα για το κράτος δικαίου στην Πολωνία ξεκινά η ΕΕ – Αποκρούει τις κατηγορίες η Βαρσοβία

13/01 19:01
Ερευνα για το κράτος δικαίου στην Πολωνία ξεκινά η ΕΕ – Αποκρούει τις κατηγορίες η Βαρσοβία

epa05082166 The Constitutional Tribunal (TK) building in Warsaw, Poland, 28 December 2015. Polish President Andrzej Dua has signed today into law a bill amending the law on the Constitutional Tribunal passed by the Sejm (lower house) last week. The new regulations come into force on the day of their publication. Under the new law the Constitutional Tribunal (TK) will generally adjudicate in its full line-up of at least 13 out of 15 judges (today at least 9 out of 15), although some matters will only require the presence of 7 judges. The full line-up rulings will require a two-thirds majority, instead of a simple majority as used to be the case. PAP/RAFAL GUZ POLAND OUT EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT

Στο “στόχαστρο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Πολωνία, αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν αφενός στον έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ και αφετέρου στην στελέχωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Την απόφαση να ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου, έλαβε σήμερα το Κολλέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η Επιτροπή με δύο επιστολές της προς τις πολωνικές αρχές είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα στείλει επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος πάνω στο κράτος δικαίου και αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Φ. Τίμερμανς δήλωσε την πρόθεσή του να μεταβεί ο ίδιος στη Βαρσοβία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατρέχει τον κίνδυνο να επιλέξει τη μια πλευρά στον πολιτικό διάλογο ο οποίος διεξάγεται στην Πολωνία με την έναρξη της διαδικασίας —κάτι που δεν έχει προηγούμενο— για το κράτος δικαίου, έκρινε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι.

“Θα θέλαμε να δούμε γραπτώς την απόφαση της Επιτροπής. Οι δηλώσεις του Τίμερμανς ήταν αντιφατικές” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών είναι πιθανόν να κρατήσουν πολλούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version