Επταμερής συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στη Χάγη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Ιστορική και μεταμορφωτική θα είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ετοιμάζεται 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Με κοινή δήλωση για την προετοιμασία της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ολοκληρώθηκε η χθεσινοβραδυνή προπαρασκευαστική συνάντηση που έγινε στην πρωθυπουργική κατοικία του Ολλανδού πρωθυπουργού, στο Cats House της Χάγης.

Από κοινού οικοδεσπότες ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούττε. Συμμετείχαν ο

πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Arturs Karinš.

Αυτές οι χώρες επιβεβαίωσαν ιδιαίτερα την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του. Εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη, συζήτησαν επίσης τη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ.

Ιστορική η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι «ιστορική και μεταμορφωτική», μεταξύ άλλων με αποφάσεις για ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν «μια σημαντική ενίσχυση της στάσης μας», η οποία θα απαιτήσει «πιο εύρωστη και ετοιμοπόλεμη εμπροσθοβαρή παρουσία, ακόμη υψηλότερη ετοιμότητα και περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και προμήθειες», και χαιρέτισε ότι όλο και περισσότεροι Σύμμαχοι κινούνται να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Σχετικά με τη Στρατηγική Αντίληψη που θα συμφωνηθεί στη Μαδρίτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι το έγγραφο που θα καταλήξουν οι ηγέτες «θα αξιολογήσει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας μας και θα επιβεβαιώσει τις θεμελιώδεις αξίες και τα καθήκοντά μας· θα είναι ένα σχέδιο για το μέλλον της Συμμαχίας».

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Χαιρετίζω τα σοβαρά βήματα που έχουν ήδη γίνει για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας», είπε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας: «Ο διάλογός μας συνεχίζεται, για να βρούμε έναν ενιαίο δρόμο προς τα εμπρός».

Η Διακήρυξη των 7 ηγετών

1. Σήμερα, 14 Ιουνίου 2022, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Βελγίου, της Δανίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας συναντήθηκαν στη Χάγη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επερχόμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

2. Ο βάναυσος, παράνομος, απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη και έχει αλλάξει ριζικά την ευρωατλαντική ασφάλεια. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία.

Είμαστε ενωμένοι στην αταλάντευτη και διαρκή υποστήριξή μας στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου. Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον παράλογο επιθετικό πόλεμο και να αποσύρει όλες τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Επαναλαμβάνουμε τη στάση αρχών μας για την υποστήριξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

3. Σε απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την άμυνα του συμμαχικού εδάφους. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο με προσέγγιση 360 μοιρών. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας και τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, θα ενισχύσουμε περαιτέρω το ΝΑΤΟ ως το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και το βασικό φόρουμ για διατλαντικές διαβουλεύσεις και αποφάσεις για την ασφάλεια μεταξύ των Συμμάχων.

4. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Βελγίου, της Δανίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας συμφωνούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θα λάβουμε αποφάσεις για μια νέα βάση για τη στάση του ΝΑΤΟ προσαρμοσμένη σε μια πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα για να αποτρέψει, να υπερασπιστεί, να αμφισβητήσει και να αρνηθεί την επιτυχία οποιουδήποτε επιτιθέμενου στην επίτευξη των στόχων του. Υπό το φως της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση.

Θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη του πλήρους φάσματος των έτοιμων δυνάμεων και ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας ισχυρής, αξιόπιστης και βιώσιμης μακροπρόθεσμης στάσης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε ίντσας συμμαχικής επικράτειας. Τα μέτρα μας θα παραμείνουν ανάλογα με την απειλή και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

5. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι Σύμμαχοι θα εγκρίνουν μια νέα Στρατηγική Αντίληψη για το ΝΑΤΟ, η οποία θα καθοδηγεί τη Συμμαχία στα επόμενα χρόνια και θα διασφαλίζει ότι θα παραμείνει, κατάλληλη και με πόρους για το μέλλον. Στηρίζουμε αυτό το σημαντικό έργο. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Θα διατηρήσουμε επίσης τη συνοχή με τις προσπάθειες ασφάλειας και άμυνας που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει μοναδικός και ουσιαστικός εταίρος για το ΝΑΤΟ.

6. Αντιμετωπίζοντας μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητοι αυξημένοι πόροι προκειμένου να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ και να ενισχυθεί η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε οποιαδήποτε απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια.

Στη Μαδρίτη, οι Σύμμαχοι θα πρέπει επομένως να υπενθυμίσουν τη Δέσμευση Αμυντικών Επενδύσεων να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ μας στην άμυνα και να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη προσέγγιση για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας για το μέλλον αυξάνοντας σημαντικά την κοινή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών 2021.

7. Η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν και οι δύο να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αλλάξει δραστικά την κατάσταση ασφάλειας τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Σουηδία, όπως έκανε και για το ΝΑΤΟ. Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε ολόψυχα τις αιτήσεις τους για ένταξη. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ, που μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες μας. Και οι δύο χώρες έχουν πολυετή εμπειρία εκπαίδευσης, άσκησης και λειτουργίας δίπλα στο ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους του. Μαζί θα ενισχύσουμε τη Συμμαχία.

Ετοιμάζεται έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με αναφορά του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki, στη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε, η ευρωπαϊκή πλευρά προετοιμάζει ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με επίκεντρο τη δυνατότητα πλήρους κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων που μέχρι σήμερα έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι τα χρήματα που θα προκύψουν από πλειστηριασμούς αυτών των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και οντοτήτων να αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. 

Πρέπει να δούμε σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας… δήλωσε ο Στόλτενπμεργκ

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Τουρκία στο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας ανέφερε πως η απόφαση των δύο χωρών είναι ιστορική διότι ενισχύει και αυτές και τη Συμμαχία “αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρονται από τον Πρόεδρο Ερντογάν γιατί η Τουρκία – ως σημαντικός σύμμαχος –  αντιμετωπίζει σοβαρές τρομοκρατικές απειλές” και συμπλήρωσε “φυσικά, πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε τις διαφορές μας ως νατοϊκοί σύμμαχοι, να συζητήσουμε, να συμβουλεύσουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε έναν ενιαίο δρόμο για το μέλλον”. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος