ertnews.gr

Επιτροπή εμβολιασμού ΗΠΑ: Κανένας κίνδυνος από τις σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας & περικαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA

25/06 16:18
Επιτροπή εμβολιασμού ΗΠΑ: Κανένας κίνδυνος από τις σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας & περικαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Πολύ σπάνια συνολικά χαρακτηρίζει την εμφάνιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας και / ή περικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση των εμβολίων mRNA από την Biontech/Pfizer και Moderna το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δια της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης, επικαλούμενο νεότερα στοιχεία μελετών. Επισημαίνει ότι συνήθως δεν έχουν συνέπειες στους περισσότερους νεότερους εμβολιασμένους. Συστήνει απλά στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων να περιλάβει στις οδηγίες χρήσεως των εμβολίων μια προειδοποίηση για αυτές τις παρενέργειες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, καταγράφηκαν συνολικά 1.226 ύποπτα κρούσματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας εκ των οποίων 791 με το εμβόλιο Biontech και 435 με το εμβόλιο της Moderna έπειτα από την χορήγηση περίπου 300 εκ. δόσεων εμβολίου. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά τη 2η δόση ήτοι 827 έναντι 267 μετά την 1η δόση με 132 ασαφείς αναφορές. Η μέση ηλικία των εμβολιασμένων ήταν τα 30 έτη μετά την 1η δόση και  τα 24 έτη μετά τη 2η δόση, με το 66% και το 79% άνδρες, αντίστοιχα.

Η μέση επιπλοκή παρατηρήθηκε τέσσερις και τρεις ημέρες μετά την 1η και 2η δόση, αντίστοιχα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς παραπονέθηκαν για εξάντληση, πόνο στο στήθος και καρδιακές αρρυθμίες. Από τους 309 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, 295 πήραν εξιτήριο, ενώ 218 περιστατικά ήταν χωρίς συμπτώματα. Μόνο 9 ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο, και δυο νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο αμερικανικός CDC υποστηρίζει πως καταγράφηκε μια σαφώς θετική αναλογία κινδύνου-οφέλους ακόμη και για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών: Σε άνδρες εφήβους, παρουσιάστηκαν 56 έως 69 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας για κάθε 1 εκατομμύριο μετά την δεύτερη δόση. Ωστόσο ο εμβολιασμός απέτρεψε 5.700 νέα κρούσματα COVID-19, 215 νοσηλείες, 71 νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 2 θανάτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CDC, υπήρχαν καταγράφηκαν 8 έως 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ εφήβων μετά τη 2η δόση, σε σύγκριση με 8.500 κρούσματα COVID-19 που αποφεύχθηκαν, 183 νοσηλείες, 38 νοσηλείες εντατικής θεραπείας και ένας θάνατος.

Υπενθυμίζεται πως η μυοκαρδίτιδα είναι μια εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μόνο σε πολύ λίγα άτομα μετά τον εμβολιασμό. Είναι σημαντικό ότι οι πάσχοντες αναρρώνουν συχνά από μόνοι τους ή μετά από ελάχιστη θεραπεία. Η μυοκαρδίτιδα και / ή περικαρδίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μέρος της νόσου COVID-19 και ο κίνδυνος για τους ασθενείς είναι υψηλότερος από ό, τι μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version